Cum protejam ariile protejate?

Cum protejam ariile protejate?

0 257
Trasarea limitelor in ariile naturale protejate pune probleme custozilor acestor zone. Daca legislatia confuza din domeniu este o piedica, dezinteresul administratiilor publice locale fata de acest subiect ingreuneaza si ea mult munca prestata de custozi. In acest an s-au efectuat peste 208 de controale in ariile protejate din judetul Brasov in urma carora s-au aplicat 16 amenzi, in valoare de aproape 250 de mii de lei.
Pe teritoriul judetului Brasov sunt declarate 32 de arii protejate: 12 monumente ale naturii, 15 rezervatii naturale, doua arii speciale de protectie, doua parcuri si o zona umeda. Marea majoritate a ariilor protejate din judet sunt cuprinse in situri „Natura 2000”, cu cateva exceptii de tip speologic, geologic si paleontologic. Doar sase localitati nu au pe teritoriul lor situri „Natura 2000”. Exista sapte localitati a caror suprafata este in intregime declarata sit „Natura 2000”: Bunesti, Cincu, Jibert, Lisa, Recea, Soars si Ticus. Acest fapt genereaza pentru orice constructie sau program de dezvoltare foarte multe probleme in ceea ce priveste avizarea, studiile de impact sau de biodiversitate. Trasarea limitelor acestor arii protejate este doar una din problemele cu care se confrunta custozii ariilor protejate.
Dificultati apar si in ceea ce priveste transmiterea de catre primarii a planurilor urbanistice generale catre oficiul de cadastru.
Reprezentantii Comisariatului Judetean al Garzii Nationale de Mediu declara ca vor incerca rezolvarea acestor probleme.
In acest an s-au efectuat peste 208 de controale in ariile protejate din judetul Brasov in urma carora s-au aplicat 16 amenzi in valoare de aproape 250 de mii de lei si 25 de avertismente scrise.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.