Crin Antonescu: Guvernul Ponta nu a crescut fiscalitatea!!
Presedintele PNL Crin Antonescu a fost invitat miercuri seara la o Editie Speciala, la TVR1. Declaratiile lui Crin Antonescu:
- N-am deloc opinia ca acest guvern este mai de stanga, este un cliseu pur propagandistic, lansat de propaganda lui Basescu. Ce masuri de stanga are acest guvern? Eu pot sa spun masurile de drepata care sunt in acest program de guvernare: mentinerea cotei unice de impozitare si inca a unei cote unice foarte scazute cea mai scazuta din Europa, alaturi de Bulgaria. E masura de dreapta, stiut fiind ca PSD are in filosofia sa impozitul progresiv.
- Doi: avem totusi o serie de masuri si de tinte in acest program de guvernare care vizeaza explicit mediul de afaceri, iar Victor Ponta, in ciuda faptului ca este presedintele PSD, s-a autodeclarat in repetate randuri un premier business-oriented, ceea ce e nu vreo dezertare sau vreo tradare a social-democratiei din partea sa, ci un semn de pragmatism.
- Programul si tintele sunt mai curand de dreapta, dintr-un motiv foarte simplu: nu pentru ca le-a impus PNL, ci pentru ca, din fericire, si conducerea PSD si Victor Ponta ca premier au inteles ca urgenta in aceasta tara este deblocarea, dinamizarea economiei.
- Sigur ca exista cateva masuri, cum a fost cel cu CAS, dar nu pentru ca nu ne-am inteles cu premierul, ci nu ne-am inteles cu FMI-ul.
- (Despre cresterea taxelor) Depinde despre ce fel de taxe vorbim. Oameni care au crescut cea mai importanta taxa, TVA, ne dau azi lectii, este scandalos. Totusi acest guvern a mentinut cota unica, nu a crescut TVA
- Nu putem vorbi despre Guvernul Ponta ca despre un guvern care a crescut fiscalitatea. Cresterea fiscalitatii inseamna cresterea cotei unice, cresterea TVA.
- (Investitiile straine, pot fi afectate de respingerea proiectului Rosia Montana?) Nu are de ce o afacere, o investitie in jurul careia existau atatea dubii, neclaritari, respingerea acestui proiect sa insemne un semnal impotriva investitorilor.
- Investitori din toata lumea au venit aici, n-au facut afaceri in pierdere, Romania nu e o piata pe care au parasit-o, inclusiv bancile, si se simt foarte bine aici. Nu are a face esecul unei afaceri cu regimul general al investitiilor.
- Raportul comisie parlamentare Rosia Montana – Eu indraznesc sa il calific un raport corect facut.
- Respingerea acelui proiect nu inseamna nicidecum transformarea Romaniei intr-un parc natural, descurajarea investitorilor sau blocarea ideii de exploatare a resurselor.
Despre Justitiei
- Sigur, din nou propagandistic, din nou dna Macovei personal ca si alti asemenea au interpretat declaratia mea cum ca noi vrem sa controlam institutiile judiciare care trebuie sa fie independente. Nu, nu vreau sa le controlam, eu nu vreau ca ele sa fie folosite pentru a interfera jocul politic, pentru a elimina ministri.
- Cred ca primul ministru a gresit atunci cand a vorbit in numele procurorului general, nu este niciun fel de problema in aceasta privinta
- Eu nu am nimic de zis de dl Papici, nici de bine nici de rau, am spus ca interviul acela pe care l-a dat despre cum s-a facut dosarul Dragnea pe mine m-a speriat, adica daca chiar asa se fac dosarele, atunci chiar sunt dosare politice.
- Exista multe coincidente in continuare, multe semne de intrebare si multe elemente care dau nastere la multe suspiciuni. In niciun caz nu se pune problema ca actualul guvern sau actuala majoritate parlamentara influenteaza Justitia.
- Eu vad dimpotriva, si ma ingrijoreaza, ca niciuna din plangerile inaintate de Corpul de control DNA-ului nu a primit raspuns.
- O chestiune foarte importanta pe care noi n-am mai discutat-o de mult este ca Justitia este un serviciu public si nu are drept scop sa ofere cetatenilor o vanatoare de papusi, de senatori, de ministri.
- (Daca ati fi presedintele Romaniei peste un an, ati merge pe aceeasi linie cu Traian Basescu privind promovarea de noi magistrati?) Nu pot spune daca as face acelasi lucru, pentru ca nu am toate datele. In sine, improspatarea corpului de magistrati nu are cum sa fie un lucru rau, esential este sa se respecte legea si criteriile. Important e ca tu, ca presedinte, Parlament, Guvern, sa-i lasi in pace.
- (Dar serviciile?) Consider ca viitorul presedinte trebuie sa faca tot ce-i permite autoritatea pentru a elibera serviciile de sarcini care nu le revin in mod curent. Sa-i lase in pace si sa nu fie implicati direct, indirect, tangential, in jocul politic intern.
Intrebat daca luna de interimat i-ar fi redus foarte mult din popularitate, Antonescu spune ca nu si ca "in politica orice succes este premiat, iar orice esec amendat". "Faptul ca demiterea presedintelui a esuat, din motive de care nu eram eu responsabil, dar fiind simbolic in fruntea operatiunii a dus la o scadere. Tot ceea ce am facut in acea luna sta in picioare si am argumente". Despre alegerile europarlamentare:
- Sunt un test de natura organizatorica pentru partidele care participa si arata o anumita pondere.
- Nu vad insa ca toate motivele care au dus la crearea USL sa fie anulate. Nu privesc aceste alegeri ca pe o competitie in interiorul USL.
- Daca am un esec atat de semnificativ la europarlamentare voi lua toate motivele pe care un lider de partid democrat le i