Mitropolitul Ardealului: Pacatele pot fi dezlegate doar la popa, Pe Internet nu...

Mitropolitul Ardealului: Pacatele pot fi dezlegate doar la popa, Pe Internet nu au efect!

0 264

Mitropolitul Ardealului, LaurenÅ£iu Streza, îi sfătuieÅŸte pe cei care doresc să-ÅŸi dezlege păcatele, odată cu începerea Postului Crăciunului, să nu se spovedească pe Internet, ci la preot.

"Intimitatea mărturisirii nu poate fi niciodată înlăturată, pentru că este taina ta cu Hristos. Mărturisirea păcatelor, confesiunea în sine, este întărită de actul sacramental al dezlegării. Deci, preotul lucrul acesta îl face. Cine dă dezlegare pe Internet? Nu suntem împotriva tehnicii ÅŸi noi ne folosim de ea, uneori ne deranjează ÅŸi ne ÅŸi aranjează", a declarat vineri, Mitropolitul Ardealului. Acesta a explicat că tocmai pentru această "intimitate a mărturisirii", Biserica Ortodoxă a renunÅ£at ÅŸi ea la spovedaniile publice ÅŸi ÅŸi-a amintit că atunci când era mic, a participat ÅŸi el la o asemenea spovedanie colectivă. "Biserica a făcut o experienţă înainte de a apărea Internetul, spovedania colectivă, publică ÅŸi s-a ajuns la abandonarea acestei practici foarte curând, pentru că se crea mai mult efect negativ, decât pozitiv. Eu vreau să vă mărturisesc că am participat când eram copil la o astfel de spovedanie ÅŸi imaginaÅ£i-vă ce înÅ£elegeam eu, când întreba de acolo, ai făcut cutare păcat? (…) Apoi faptul ca să-ÅŸi spună cineva, public, păcatul, îl murdăreÅŸte ÅŸi pe altul care citeÅŸte sau care ascultă", a explicat Mitropolitul Ardealului. Potrivit acestuia, "nu e firesc" să ierarhizăm posturile ÅŸi să spunem că e nevoie să ne spovedim doar în Postul PaÅŸtelui. Mitropolitul Ardealului a adăugat că deÅŸi în Postul Crăciunului se spovedesc "mulÅ£i oameni", totuÅŸi nu vin la biserici "atâÅ£ia câÅ£i ar trebui." Spovedania nu trebuie privită ca un scop în sine, ci ea trebuie dublată de fapte bune, a spus Mitropolitul LaurenÅ£iu Streza. "Poate cineva să meargă să se spovedească în fiecare zi, (…) dacă nu ajunge să treacă dincolo, la comuniunea cu Hristos, adică nu primeÅŸte dezlegare, (…) nu a făcut absolut nimic. Uităm un lucru: când suntem în necaz, strigăm, unde eÅŸti Doamne, Doamne, dar de ce, ba mai spunem ÅŸi Doamne, nu am omorât pe nimeni, de ce trebuie să sufăr eu, însă când e vorba să răspunzi unei chemări, pentru că nu sunt puse clopotele noastre, aiurea, clopotul e o trâmbiţă a îngerilor care va suna cândva pentru fiecare (…) numai un om credincios merge să se spovedească, să se împărtăşească", a explicat Mitropolitul Ardealului. El consideră Postul Crăciunului "un post uÅŸor, cu foarte multe rezultate chiar ÅŸi pentru novici", care trebuie încercat "cu bucurie, cu plăcere, de drag, nu punând accentul pe 'nu am voie să fac'". Pentru a Å£ine Postul Crăciunului, ar trebui "să fim buni cu noi înÅŸine" ÅŸi cu cei din jurul nostru, a mai spus Mitropolitului Ardealului.

Postul Crăciunului, care este închinat marii sărbători a NaÅŸterii Domnului, începe în Biserica Ortodoxă vineri, 15 noiembrie ÅŸi Å£ine până în ziua de Ajun, 24 decembrie, inclusiv, care este zi de post aspru. Anul acesta lăsatul de sec s-a făcut în seara de 14 noiembrie, iar ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât în celelalte zile. AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.