Seful DNA, Laura Codruta Kovesi, ne spune ca lucreaza doar dupa fisa...

Seful DNA, Laura Codruta Kovesi, ne spune ca lucreaza doar dupa fisa postului!

0 618

Laura Codruta Kovesi:
* Cred ca anchetele au produs o panica in randul clasei politice.
* Nu cred ca sunt ofiteri acoperiti in DNA, dar sa se faca verificari.
* Nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul, nici cu actualul presedinte

Seful Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat duminica la ProTV ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si crede ca acesta este motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor, informeaza Agerpres.
„Cred ca este o incercare de a limita atributiile procurorilor. Nu cred ca in Romania s-a inventat masura arestarii preventive in 2015, nici catusele nu au fost inventate acum. Cred ca anchetele din ultima perioada de timp au produs o oarecare panica in randul clasei politice si cred ca acesta este motivul pentru care se incearca limitarea atributiilor procurorilor”, a afirmat Kovesi, referitor la recentele initiative de a restrange modalitatile de arestare.
Ea a spus ca este dificil sa spuna daca actuala clasa politica sprijina sau nu lupta impotriva coruptie.
Este foarte dificil de spus in conditiile in care la fiecare doua saptamani ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedura penala prin care se incearca limitarea atributiilor sau limitarea posibilitatilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil sa spun ca actuala clasa politica sprijina lupta anticoruptie”, a mentionat Kovesi.
Procurorul sef al DNA a declarat ca exclude existenta unor ofiteri acoperiti in institutia pe care o conduce, dar nu are nimic impotriva unor verificari.
„Nu cred ca exista acoperiti in DNA. (…) Ma bazez pe calitatea morala a colegilor cu are lucrez, in primul rand pe acest lucru ma bazez si imi cunosc colegii foarte bine, le cunosc atitudinea profesionala si morala (…) si nu cred ca SRI are nevoie de acoperiti in DNA”, a spus Kovesi.D N A m

Sefa DNA s-a declarat totodata de acord cu verificarile pentru depistarea unor eventuali ofiteri acoperiti. „Nu am nicio problema daca se verifica acum, foarte bine, sa se verifice. (…) Deci eu nu cred ca sunt ofiteri acoperiti in DNA, dar sa se faca verificari”, a mai declarat magistratul.

Seful Directiei Nationale Anticoruptie a spus si ca nu a discutat despre dosarele penale nici cu fostul presedinte Traian Basescu, nici cu actualul presedinte Klaus Iohannis, nici cu premierul Victor Ponta.

Pot doar sa va spun doar ca dupa incheierea mandatului domnului presedinte Traian Basescu nu am discutat cu acesta si nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul presedinte, nici cu actualul presedinte. (…) Nu am discutat niciodata despre dosare cu premierul „.

Potrivit stirileprotv.ro, Laura Kovesi a spus ca nu a simtit presiuni directe din partea vreunui politician, in primul rand pentru ca nu vorbeste cu politicienii decat intr-un cadru institutional, insa presiunile asupra institutiei sau asupra procurorilor pot fi atat directe, cat si indirecte.

Marea majoritate a presiunilor indirecte se fac prin intermediul mass-media, atunci cand diverse persoane care detin functii importante in stat sau pe care noi le cercetam fac tot felul de declaratii impotriva carora noi nu putem sa ne aparam. Un procuror nu poate sa iasa public sa comenteze un dosar pe care il are in lucru si e extrem de dificil atunci cand o persoana sustine, de exemplu, in public, ca e un dosar care nu are la baza niciu fel de proba, un procuror nu poate sa iasa public si sa spuna ‘Stiti, eu in dosar am 5 martori, am 3 expertize”, a explicat Kovesi.

Sefa DNA declarat si ca procurorii din DNA au un psihic foarte bun: „Ne-am obisnuit cu astfel de atacuri, ele au inceput sa devina o rutina, chiar incep sa ma mir atunci cand deschidem o investigatie importanta si nu ne ataca nimeni. Oarecum suntem obisnuiti, insa cand atacurile depasesc o anumita limita, intotdeauna reactionam: sesizam CSM, se fac cereri de aparare a reputatiei sau chiar se face si un caz mai serios prin deschiderea unui proces in justitie.”

Kovesi a spus ca toate anchetele pe care le-a deschis DNA au avut ca baza sesizari venite de la persoane fizice sau de la alte institutii ale statului, si sunt foarte putine sesizari din oficiu care vizeaza politicieni.

„Mai important, de exemplu in cursul anului trecut majoritatea investigatiilor au fost deschise pe baza unor sesizari primite de la cetateni. Sunt cu 75% mai multe decat in anul 2013. Peste 90% din dosarele deschise la DNA au la baza sesizari venite de la persoane fizice sau juridice”, a explicat magistratul.

Sefa Directiei a dezvaluit ca numarul cel mai mare de sesizari provin de la cetateni care nu sunt cercetati din punct de vedere penal.

„Foarte multe sesizari pleaca de la o revolta, daca pot sa spun asa, pe care o simt oamenii atunci cand li se cere mita din partea unor functionari. Avem foarte multe sesizari care vin de la oameni de afaceri care reprezinta diverse societati comerciale implicate in achizitii publice, sunt institutii publice care ne fac sesizari”, a detaliat Kovesi.

Potrivit acesteia, un procent de 5% reprezinta dosarele deschise pe baza unor sesizari venite de la serviciile de informatii.

Intrebata daca DNA cere vreodata informatii serviciilor intr-un caz in care sunt suspiciuni si apoi construieste pe pe baza lor, ea a raspuns afirmativ.

„Da, cerem, de obicei procurorii, cand deschid o investigatie pot sa ceara serviciilor sa ne furnizeze date si informatii privind eventuale activitati infractionale sau anumite elemente legate de persoana pe care o cercetam, asa cum si serviciile au obligatia prevazuta in lege – si care poate sa atraga raspunderea, daca nu se respecta – de a ne informa atunci cand intra unor date sau informatii privind fapte de coruptie. E o prevedere expresa in legea 78, potrivit careia orice institutie publica cu atributii de control si verificare, atunci cand intra in posesia unor informatii privind fapte de coruptie, are obligatia legala de a ne sesiza de indata”, a explicat Kovesi.

Conducatoarea DNA a spus si ca Directia are un birou tehnic si poate face direct interceptari ce nu sunt accesibile SRI.

„Avem un birou tehnic, infiintat prin lege, si potrivit legii putem sa facem in mod direct aceste interceptari. Exista o singura diferenta care vizeaza conexiunea cu operatorul de telecomunicatii – o face intotdeauna SRI. Sa va dau un exemplu: in momentul in care procurorul primeste autorizatia de interceptare a unui post telefonic, trimite autorizarea SRI care, impreuna cu operatorul de telecomunicatii, pun in aplicare aceasta autorizare. Practic, continutul convorbirilor atunci cand autorizarea se transmite prin biroul tehnic al DNA, nu este accesibil SRI sau operatorului de telecomunicatii. Sunt foarte multe situatii in care colegii apeleaza la biroul tehnic si facem noi, direct, punerea in aplicare a autorizatiilor, in ceea ce priveste continutul comunicarii. Hartia propriu-zisa, eliberata de judecator, se transmite intotdeauna SRI, care o transmite mai departe operatorului de telecomunicatii. Sunt situatii in care procurorul poate sa nu puna in aplicare autorizarea prin biroul tehnic, ci sa o trimita direct la SRI. In acest caz, SRI are acces la continutul comunicatiilor. De obicei, in dosarele in care se lucreaza in comun cu SRI sau deschise pe baza unor sesizari venite de la SRI, procurorii pot sa lucreze direct cu SRI”, a declarat Kovesi.

Ea subliniat si ca numarul de dosare cu care se confrunta Directia e foarte mare, in conditiile in care in 2014 s-au solutionat un numar record de dosare, cel mai mare de la infiintarea DNA. „Cu toate acestea, la finalul anului am ramas cu un stoc de aproape 3.000 de dosare. Imaginati-va ca un procuror in DNA are in acelasi timp in lucru in jur de 110-120 de dosare”, a aratat Kovesi.k2

Magistratul a explicat ca sunt si dosare mai simple, dar majoritatea sun „serioase” si „trebuie sa faci ancheta serioasa, si e foarte greu pentur un om sa faci ancheta in acelasi timp in 100 de dosare”.

„Imaginati-va ca procurorul de caz care are in ancheta dosarul Microsoft EADS are in lucru in acelasi timp 130 de dosare. E foarte dificil sa le solutionezi pe toate in 3 luni”, a argumentat Kovesi.

Ea a declarat ca la venirea la DNA a gasit si dosare nelucrate, „dar nu pot sa spun ca intentionat, ca cineva le-a tinut la sertar, cum se vehiculeaza.”

„In ultimii 8 ani procurorii DNA au facut eforturi constante pentru a solutiona dosarele, dar intotdeauna au avut mult mai multe dosare in lucru decat pot ei solutiona, si atunci au fost dosare in care s-au facut minime verificari.

Ele nu au fost blocate de cineva, dar cand un procuror are 100 de dosare in lucru e posibil ca in 10 dosare sa nu administreze nicio proba 2 luni de zile. Sunt dosare inregistrate in DNA inainte de a veni eu sef si care s-au finalizat acum, in care s-au administrat probe, unele probe au fost intarziate – dar nu as putea sa spun ca exista dosare care au fost tinute, blocate intentionat”, a spus Laura Codruta Kovesi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.