Canicula creeaza probleme de sanatate

Canicula creeaza probleme de sanatate

0 198

Medicii avertizeaza ca temperaturile caniculare le pot da de furca si oamenilor sanatosi, nu doar cardiacilor sau celor care sufera de boli cronice. Principalele efecte ale caniculei sunt deshidratarea, epuizarea fizica, iritabilitatea, starile de greata si varsaturile, migrenele, lipotimiile, insomnia, insolatii si accidente vasculare, dar si problemele respiratorii din cauza consumului de lichide foarte reci.
Cea mai mare si evidenta problema de sanatate provocata de canicula este transpiratia excesiva.
Vara, corpul isi regleaza temperatura prin transpiratie. Sunt insa momente cand aceasta devine neplacuta si enervanta. Exista, de altfel, o boala numita hiperhidroza, care se manifesta prin transpiratie excesiva (iarna sau vara), determinata nu neaparat de caldura, ci mai ales de stres sau de anumite disfunctii ale glandelor sudoripare.
De asemenea, vara ne dau de furca arsurile solare. Statul la plaja e placut, insa a devenit periculos, mai ales in ultimii ani, cand, din cauza poluarii, dar si a alimentatiei defectuoase, soarele e nemilos, iar pielea este mai sensibila. Prin urmare, ca sa nu ai astfel de probleme, e bine sa tii cont de cateva sfaturi. Foloseste creme de protectie solara si apa termala. Nu sta la soare in perioadele critice.
Expunerea prelungita la soare provoaca adesea congestie meningiana, asa-numita insolatie, care se caracterizeaza prin cefalee intensa, greata si varsaturi, febra mare, ameteli. La cel mai mic semn, trebuie actionat rapid. Altfel, insolatia poate avea consecinte extrem de grave.
Deshidratarea este si ea o problema provocata de zilele si noptile cu temperaturi ridicate peste limita suportabilitatii.
Pentru ca 70% din corpul tau este apa, deshidratarea este resimtita dureros.
In plus, scaderea cantitatii de apa din organism are drept consecinta micsorarea volumului de sange si a rezervei de oxigen din muschi, ceea ce duce la o stare de oboseala prelungita.
Bea zilnic cel putin doi litri de apa, fara sa astepti senzatia de sete.
Evita alcoolul, cafeaua in exces, sucurile carbogazoase dulci, fiindca toate duc la deshidratare. Mananca multe fructe si legume care contin mai putin zahar.
Pare caraghios sa racesti la peste 30 de grade Celsius, dar se intampla tot mai des. De cand cu canicula greu de suportat, chiar si in vacanta cautam aerul conditionat. Dar trecerea brusca de la extrem de cald la racoare produce, de cele mai multe ori, guturai, rinita, bronsita, chiar pneumonie, mai ales in cazul celor care nu suporta caldura. Aerul conditionat e foarte placut, dar corpul nu are timp sa se adapteze la schimbarea brusca de temperatura.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.