ALAPTAREA – ajuta la pierderea kilogramelor in plus
Alimentatia la san prezinta multiple avantaje. Chiar daca vei alapta o perioada mai scurta de timp, sistemul imunitar al copilului va beneficia de laptele matern.
Dupa nastere, majoritatea femeilor se confrunta cu problema kilogramelor in plus.
Ceea ce nu multe stiu, este ca alaptatul ajuta la pierderea acestora.
Acest rezultat a fost formulat in urma unui studiu pe un termen de 6 luni. Rezultatul se bazeaza pe faptul ca producerea continua a laptelui favorizeaza arderea caloriilor. Astfel, se pare ca femeile care renunta la alaptat, sau folosesc hrana mixta sunt mai predispuse sa pastreze din kilogramele luate in timpul sarcinii.
Ajuta de asemenea uterul sa isi revina mai repede la dimensiunea normala, prin stimularea oxitocinei (hormon care determina contractia uterului), si diminueaza sangerarile pe care femeia le poate prezenta dupa nastere.
Alimentatia la san, mai ales cea exclusiva (fara a fi suplimentata cu formule de lapte), intarzie reluarea ciclului menstrual si a ovulatiei; Femeile care alapteaza exclusiv au sanse mici de a ramane insarcinate; daca doresti sa alegi un mijloc contraceptiv este necesar sa discuti totusi cu medicul.
Mai mult, prin momentele de alaptare relatia mama-copil devine mult mai puternica. Copilul simte pielea mamei si astfel se simte in siguranta, reducand traumele din urma nasterii.
Desi un proces natural, alaptatul necesita timp si rabdare. Trebuie invatate anumite pozitii care sa nu raneasca copilul, ci sa-l protejeze si sa o relaxeze pe mama. Se pot lua cursuri pentru a invata fiecare amanunt despre acest proces.
Deoarece sanul nu este obisnuit cu aceasta, la inceput va fi putin dureros. Este bine ca viitoarele mame sa isi verifice tipul de sfarcuri inainte de nastere. Pozitionand un deget pe partea maronie a sfarcului in partea de sus si unul in partea de jos si apasand usor, acesta s-ar putea aplatiza sau infunda. In acest caz este recomandata purtarea unor cupe care se vor fixa in partea inferioara a sutienului creand o usoara tensiune la baza sfarcului. Nu va speriati de roseala sau de senzatiile neplacute care vor aparea la inceputul alaptarii. Sunt absolut normale, deoarece sanul nu este obisnuit cu ele.