Anastase si Voinescu spalati de Parchet nu si de blestemele pensionarilor
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Sever Voinescu, secretar al Camerei, nu vor fi urmariti penal pentru votul de la Legea sistemului unitar de pensii, din septembrie 2010, au decis procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei doi fusesera reclamati de Grupul Parlamentar al Aliantei Politice PSD+PC din Camera Deputatilor, de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor pentru abuzurile statului si de catre patru persoane fizice, care-i acuzau de falsificarea votului.
In motivarea deciziei lor, procurorii sustin ca „nu exista inscrisul falsificat, uzul de fals, falsul in declaratii, asa incat nu exista nici faptele sesizate ca ar fi fost savarsite, respectiv nefunctionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei sedintei sau complicitatea la aceste fapte.
Iata comunicatul Ministerului Public:
„Procurori ai SecÈ›iei de urmărire penală È™i criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă ÃŽnalta Curte de CasaÈ›ie È™i JustiÈ›ie au dispus, la data de 12 iulie 2011, neînceperea urmăririi penale față de:
•Anastase Roberta Alma, deputat, președinte al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României,
•Voinescu-Cotoi Sever, deputat, secretar al Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului României, sub aspectul infracțiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, uz de fals și fals în declarații, respectiv complicitate la aceste infracţiuni.
La data de 28.09.2010 s-a înregistrat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie plângerea formulată de Grupul Parlamentar al Alianței Politice PSD+PC din Camera Deputaților în legătură cu desfășurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaților, a votului la Legea sistemului unitar de pensii. De asemenea, au fost formulate plângeri, cu acelaşi conţinut de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor pentru abuzurile statului şi de către patru persoane fizice (conexate conform dispoziţiilor art.33-34 din Codul de procedură penală.)
Prin plângerile formulate s-a susţinut că, în virtutea funcției de președinte al Camerei Deputaților, Anastase Roberta Alma, sub pretextul defectării sistemului de vot electronic, a validat realizarea votului la Legea sistemului unitar de pensii, prin ridicarea mîinii. S-a arătat că, prin această modalitate, a mărit intenţionat numărul votanţilor cu scopul realizării cvorumului legal, necesar adoptării legii, deşi nu era întrunită majoritatea prevăzută de dispoziţiile art.67 din Constituţie pentru votul acestui act normativ.
În același context, s-a susţinut că Voinescu-Cotoi Sever, în calitate de secretar al Camerei Deputaţilor și tot în scopul realizării cvorumului a anunțat că sunt prezenți în sală mai mulți deputați votanți decât erau în realitate, astfel încât s-a produs un prejudiciu considerabil, prin efectele actului normativ adoptat cu încălcarea cvorumului legal şi prin perturbarea gravă a activităţii de legiferare a Camerei Deputaţilor.
Din analiza materialui administrat în cauză a rezultat că nu a fost comisă o faptă prevăzută de legea penală sub aspectul lipsei cvorumului de şedinţă, deoarece Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede procedura de urmat pe parcursul desfăşurării activităţii de legiferare, dar şi remediile situaţiilor în care parlamentarii contestă respectarea acestor proceduri.
În cauză, potrivit stenogramelor şedinţei a rezultat că a existat cvorum pentru votul legii sistemului unitar de pensii, acesta nu a fost contestat potrivit procedurilor parlamentare, ci confirmat prin respingerea propunerii de reluare a votului.
Astfel, a rezultat că la data de 20.09.2010, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Anastase Roberta Alma, a propus în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor înscrierea pe ordinea de zi a Plenului propunerea cu privire la oportunitatea reluării votului asupra proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsă, aşa încât, din perspectiva procedurilor parlamentare, s-a consacrat votul din 15 septembrie 2010.
De asemenea, din actele premergătoare efectuate în cauză, a rezultat că președinta Camerei Deputaților, Anastase Roberta Alma, a prezidat şedinţa Plenului la data de 15.09.2010 şi a fost sesizată de către un lider de grup despre existenţa defecţiunii la sistemul de vot electronic. Conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei a supus votului Plenului propunerea privind votul prin ridicarea mâinii. Această propunere s-a adoptat favorabil, acesta fiind temeiul în baza căruia s-a procedat la votul prin ridicarea mâinii şi nu în temeiul declaraţiei pretins false a Preşedintei Camerei Deputaţilor.
Din actele premergătoare efectuate a rezultat că Voinescu-Cotoi Sever, în calitate de secretar la şedinţa Plenului, a desfăşurat o activitate conform atribuţiilor stabilite prin Regulamentul Camerei şi a anunţat numărul deputaţilor prezenţi.
ÃŽn raport cu aceste împrejurări rezultă că nu există înscrisul falsificat, uzul de fals, falsul în declaraÅ£ii, aÅŸa încât nu există nici faptele sesizate că ar fi fost săvârÅŸite, respectiv nefuncÅ£ionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei ÅŸedinÅ£ei sau complicitatea la aceste fapteâ€.