Franare automata o solutie pentru scadere tamponarilor

Franare automata o solutie pentru scadere tamponarilor

0 223

Primele date din viata reala culese si analizate pentru a demonstra daca sistemele de franare automata pentru masini sunt eficiente sau nu arata ca numarul tamponarilor s-a redus in medie cu 27%, reiese din informatiile publicate de Highway Loss Data Institute (HLDI). Desi cifrele vin din analiza unor polite de asigurare din SUA, aceste prime date din traficul cotidian par sa confirme ipoteza generala ca masinile ce pot frana de urgenta automat sunt mai sigure decat celelalte.
Concret, datele culese de la companii de asigurari arata ca SUV-urile Volvo XC60, echipate standard cu sistem de franare automata in caz de coliziune iminenta (parte a ansamblului de tehnologii City Safety), au fost implicate in mai putine evenimente rutiere decat alte SUV-uri de aceeasi talie si decat alte zece tipuri de masini Volvo mai vechi si neechipate cu City Safety.
Pentru acuratetea informatiei au fost analizati si mai multi factori demografici (sex, varsta, stare civila) si geografici (anotimp, regiune, etc…).
Din datele analizate de HDLI reiese ca desi numarul de accidente a fost mai mic pentru masinile cu sisteme de franare automata, in cazul in care s-a intamplat totusi tamponarea valoarea pagubelor a fost mai mare. Acest lucru confirma eficienta City Safety si ipoteza ca acest sistem reduce considerabil posibilitatea producerii unui accident la viteza mica.
Numarul de accidente cu pagube materiale importante (peste 7.000 dolari) a fost relativ egal pentru toate tipurile de masini analizate, in acest caz City Safety nemaiputand face nimic.
Chiar daca Volvo este inca singurul producator auto care echipeaza standard cateva masini ale sale cu sisteme de franare automata, aceasta tehnologie a inceput sa fie tot mai raspandita si in randul altor producatori auto, precum Ford si Mercedes-Benz, dar implica un cost suplimentar.
Tendinta este ca sistemele de securitate activa sa fie o parte tot mai importanta a automobilelor, iar odata cu aceasta scad preturile tehnologiei in sine si, mai important, numarul de accidente.
Pana in 2050 UE vrea zero decese in accidente rutiere, iar proiecte pilot precum trenurile de masini arata directia spre care ne indreptam.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.