MITOLOGIE: Traditii de Sant-Ilie (IV)

MITOLOGIE: Traditii de Sant-Ilie (IV)

0 214

Circovii de vara – este o sarbatoare cunoscuta in satele din Oltenia, Muntenia si Moldova si are loc timp de trei zile intre 15-17 iulie, sau 16-18 iulie ( in functie de regiune). De fapt, ea marcheaza in Calendarul Popular mijlocul Verii Pastorale – care incepe la Sangiorz (Sf. Gheorghe – 23 aprilie) si se incheie la Samedru (Sf. Dumitru – 26 octombrie) si impreuna cu Circovii de Iarna, adica miezul Iernii Pastorale (26 oct – 23 aprilie), imparte anul agrar si pastoral in doua anotimpuri egale ca numar de zile. Sarbatoarea Circovilor de vara este inchinata unor forte demonice care aduce numai nenorociri: boli ale oamenilor si vitelor, grindina care distruge recoltele, lupi care mananca vitele, incendii violente. Ea impune de fapt interdictii severe de munca, fiind admisa doar culegerea pelinului si pelinitei, cu care se faceau leacuri si farmece, iar din tulpine – maturi.
Imperecherea rudarilor – ceremonie matrimoniala existenta exclusiv in satele si catunurile tiganilor rudari din zonele de nord si sud ale Carpatilor Meridionali (judetele Arges, Dambovita, Valcea, Brasov, Sibiu). Exista un ritual complex care avea loc in centrul vechi al orasului Campulung, alcatuit dintr-o succesiune de obiceiuri prenuptiale, nuptiale si postnuptiale incheiata cu consfintirea colectiva de catre ctitorii obstei rudarilor, a casatoriilor facute acum, precum si a divorturilor ( efectuate foarte simplu prin pararsirea partenerilor in noaptea de Sf. Pantelimon si alegerea unui alt partener).
Retezatul Stupilor – similar cu Tunsul Stupilor. Sarbatoare prilejuita de recoltatul stupilor, care in functie de altitudinea regiunii se facea la Santilie, Macavei (1 august, sarbatoare agrara dedicata unui mucenic crestin, cand se dau cu aghiazma gradinile si livezile, se sfintesc la biserica spicele de grau, se culeg stupii, se culeg anumite plante de leac), precum si la Probejenie ( 6 august – in calendarul crestin Schimbarea la fata, in Calendarul Popular – hotarul intre vara si toamna). Traditia este ca stupii sa fie culesi de o persoana cu deplina sanatate fizica si psihica, curata sufleteste si trupeste iar apoi sa fie o mare petrecere, cu mese intinse, cantece si jocuri, precum si practici magice, pentru a se preintampina furtisagul si imbolnavirea stupilor.
Vorbind despre traditii si superstitii, reputatul istoric al religiilor – Mircea Eliade spune: „nu e vorba despre o forma care supravietuieste pur si simplu, ci de o idee sau de un ritual care ramane deasupra istoriei. Nu supravietuieste o generatie sau doua, ci sta deasupra timpului: ca o norma etern valabila, ca un Principiu, ca un Simbol”.

Sursa: Revista Agero Stuttgart

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.