E oficial, accesul muncitorilor romani blocat in Spania!

E oficial,
accesul muncitorilor romani blocat in Spania!

0 145

Comisia Europeana confirma primirea solicitarii Spaniei cu privire la reintroducerea unor restrictii asupra liberei circulatii pentru lucratorii romani, adaugand ca va analiza documentul in conformitate cu legislatia UE in vigoare, a declarat vineri seara, pentru Agerpres, Cristina Arigho, purtator de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune Laszlo Andor.
Guvernul spaniol a decis vineri trimiterea la Uniunea Europeana, spre autorizare, a ordinului ministerial aprobat vineri prin care se reactiveaza restrictiile impuse pe piata muncii din Spania romanilor, care de acum inainte vor avea nevoie de permis de munca, potrivit ministrului dezvoltarii si purtator de cuvant al guvernului spaniol, Jose Blanco. El a reafirmat ca obiectivul acestei masuri temporare este de a ‘corela fluxul intrarilor’ de romani ‘cu necesitatile’ pietei muncii din Spania si de a ‘evita ca aceste persoane ca ajunga in economia subterana si sa fie victime ale abuzurilor si exploatarii in munca’. Aceasta initiativa ‘nu se refera la cei care isi au deja rezidenta in Spania’, a mai spus ministrul Jose Blanco.
Totodata, masura ‘nu are nicio implicatie asupra liberei circulatii a persoanelor in spatiul UE’ si ‘se va gestiona, cum este logic, in deplina coordonare cu autoritatile romane’, a adaugat ministrul spaniol al dezvoltarii.
Anterior, vineri la pranz, Comisia Europeana a avertizat Madridul ca, ‘in principiu, nu poate’ reintroduce obligativitatea permiselor de munca pentru cetatenii romani pentru ca aceasta ar contraveni normelor europene in materie de libera circulatie a lucratorilor. ‘Spania si-a liberalizat piata muncii (pentru cetatenii romani) si aplica dreptul comunitar privind libera circulatie a lucratorului (…). In acest context, Spania, in principiu, nu poate reintroduce noi acorduri tranzitorii pentru lucratorii romani’, a declarat in conferinta de presa cotidiana a CE un purtator de cuvant al executivului comunitar, David Boublil.
Totusi, acesta a explicat ca exista clauze de salvgardare care permit ‘in mod exceptional’ unui stat membru sa solicite o autorizatie pentru a reintroduce restrictii, adica, in cazul in care ar exista o situatie care ar ameninta dreptul comunitar sau ar pune ‘serioase probleme pentru piata muncii’. Dar, in orice caz, trebuie sa ‘prezinte o cerere’ executivului comunitar, care va examina daca initiativa respecta dreptul comunitar.
De aceasta clauza se foloseste acum guvernul spaniol pentru a restrange intrarea de noi lucratori romani pe piata muncii, bazandu-se pe faptul ca numarul romanilor a continuat sa creasca intr-un ritm de aproape 11 la suta interanual in perioada de criza, somajul in aceasta comunitate este in jur de 38 la suta, iar situatia economica spaniola nu admite noi lucratori.

Cand Romania si Bulgaria au aderat la Uniunea Europeana, tratatul de aderare le permitea statelor membre sa stabileasca o perioada de cel mult sapte ani in care sa limiteze intrarea cetatenilor acestor tari pe piata muncii lor. Spania a ridicat acest moratoriu in ianuarie 2009, rezervandu-si dreptul de a reintroduce restrictiile in cazul in care piata spaniola a muncii ar trece prin dificultati.
Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, va merge saptamana viitoare la Madrid, unde se va intalni cu omologul sau, Valeriano Gomez, prilej cu care va fi discutat modul in care autoritatile ar urma sa aplice restrictiile pentru muncitorii romani.
In cazul bulgarilor, Spania va mentine libertatea de a munci fara vreo autorizatie prealabila, mai mentioneaza Europa Press.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.