Postul Adormirii Maicii Domnului – un post superstitios
Fiind o perioada a anului incarcata cu numeroase si importante activitati economice ce se cereau a fi implinite la timp si cu mare rapiditate (secerisul, intretinerea culturilor, coasa a doua a fanului), luna august are un numar relativ mic de sarbatori (Ziua Ursului, Macaveii, Probejenie, Santamarie Mare, Santion de Toamna).
Pana la 14 august, credinciosii tin Postul Adormirii Maicii Domnului. In afara celor patru posturi de peste an (Craciun, Pasti, Sanpetru si Santamarie), se tineau posturi si mai severe, asa-numitele posturi negre, pentru casatoria fetelor, vindecarea unor boli grele. Un post negru, cu suprimarea totala a alimentatiei timp de 7 zile, cate o zi in 7 saptamani la rand, se tinea pentru dovedirea si pedepsirea raufacatorilor: hoti, talhari. Persoana care tine postul negru, de obicei o femeie iertata, se autoizola intr-o camera intunecoasa si petrecea timpul in deplina curatenie trupeasca si sufleteasca (Moldova de Nord, Bucovina).
Post negru se tinea, uneori, si in zilele de vineri si miercuri pentru sanatatea si prosperitatea familiei (Muntenia, Oltenia)†CREDINTE POPULARE, TRADITII, SEMNE – Profesor Ion Ghinoiu (Jurnalul National/2 august 2005).
La 1 August are loc Scoaterea Sfintei Cruci, Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului; Macaveii stupilor (Macabeii).
Importanta calendaristica a Santamariei Mari este subliniata de prefatarea sarbatorii cu postul de doua saptamani (1-14 august), perioada in care se organizeaza pelerinaje la manastirile care au hramul Sfintei Fecioare. Aceasta zi este numita si Macaveiul stupilor, pentru ca este ultima zi in care se mai poate aduna mierea, care, culeasa azi, capata virtuti miraculoase de vindecare. O alta denumire a zilei este Macaveiul ursului, acum incepand perioada de imperechere a ursilor. In aceasta zi se tine post pentru ca vitele sa fie ferite de ursi, dar si de boli.