Abuzul de sare – un pericol trecut cu vederea de romani
Despre abuzul de sare am mai scris si noi si au scris toate publicatiile, fie ele locale sau nationale, mai mult sau mai putin de specialitate.
De asemenea, in fiecare zi, romanii sunt avertizati de cel putin trei ori, prin canalele de televiziune ca „abuzul de sare dauneaza grav sanatatiiâ€.
Se pare ca predicatorii vorbesc la urechi surde, caci romanului ii place sa manance si sa manance bine, sa-si alinte simturile si, mai ales, sa-si rasfete papilele gustative.
O mancare fara sare este una fara gust, ti-ar spune oricine la o masa „sanatoasa†si „ecoâ€, la care ai vrea macar sa diminuezi daca nu sa elimini consumul de sare.
Sunt constienti oare romanii de pericolul la care se expun? Credem ca… nu prea!
Excesul de sare in alimentatie este strans legat de hipertensiunea arteriala, boala care afecteaza in prezent peste 20% din populatia adulta. Asocierea dintre acestea nu este una recenta, medicina traditionala chineza facand-o inca de acum 2000 de ani.
S-a constatat ca populatiile care nu consuma sare in prepararea alimentelor (de exemplu eschimosii) au valori mici ale presiunii arteriale, hipertensiunea arteriala fiind practic neintalnita.
Controlul atent al cantitatii de sare poate prelungi viata unei persoane predispuse genetic spre hipertensiune (in cazul in care exista rude de gradul intai sau doi afectate de hipertensiune vorbim de predispozitie genetica). Studiile efectuate in ultimii ani au aratat acelasi lucru, si anume ca nu este necesara o cantitate mai mare de un gram de Na pe zi, desi este un iod foarte important pentru organism.
Cantitatea de sare pentru un adult care nu depune eforturi peste normal in timpul unei zile cantitatea de sare considerata ca fiind cea mai adecvata este de 5g.
Alimentele naturale au in structura lor cantitati de sare, dintre acestea evidentiindu-se mai mult produsele de origine animala (lapte, carne, peste, ou, cereale), decat vegetala (legume, fructe).
Produsele preparate contin si ele o cantitate de sare la care nu mai e nevoie de niciun adaos: painea, branza telemea, mezelurile, muraturile, mustarul etc. Si apele minerale clorurosodice contin peste 1g de sare la litru, mergand in unele cazuri pana la 13g la litru.
Sodiul (prezent in sare) are un rol foarte important in mentinerea unui echilibru la nivelul fluidelor in corp. Avem nevoie de circa 2400 mg de sodiu zilnic, ceea ce inseamna cam o lingurita de sare. Ceea ce nu stii insa, este ca majoritatea sarii pe care o consumam nu o luam din sarea propriu zisa ci din alimente. Astfel ajungem fara sa vrem la un surplus de sodiu care ne afecteaza sanatatea.