Postul Sfintei Marii – randuieli bisericesti in dieta de post
Inca din primele secole, postul acesta nu se tinea peste tot in acelasi timp si in acelasi fel. Crestinii din Antiohia posteau doar o singura zi, la praznicul Schimbarii la Fata a Domnului.
In partea Constantinopolului se postea doar patru zile; doar crestinii din Ierusalim posteau opt zile. Aceasta situatie a facut ca Biserica sa ia atitudine asupra stabilitatii acestui post.
Astfel, in anul 1166, la Constantinopol a avut loc intrunirea unui sinod prezidat de patriarhul locului respectiv, Luca Chrisoberg, unde s-a hotarat: „Postul acesta sa inceapa in ziua de 1 august si sa se termine in dimineata zilei de 15 august, cand incepem sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului”.
Chiar daca are o durata de doua saptamani, dupa Tipicul si normele bisericesti, postul acesta se tine astfel:
„Luni, miercuri si vineri ajunam pana la ora 9:00 (ora 15:00 dupa-amiaza), cand mancam mancare uscata. Marti si joi mancam hrana fiarta fara untdelemn. Sambata si duminica, hrana fiarta dreasa cu untdelemn si bem vin. In ziua de 6 august, la Schimbarea la Fata a Domnului, mancam peste de doua ori pe zi si bem vin, in orice zi s-ar intampla aceasta sarbatoare”.
Iata, asadar, ca Postul Adormirii Maicii Domnului are radacini inca din primele secole crestine; iar numarul mare al bisericilor ridicate in cinstea acestui eveniment religios presupune comuniune in exercitiul si folosul duhovnicesc prin cadrul acestui post.