Ministerul Sanatatii, Cseke Attila si-a dat demisia din functie

Ministerul Sanatatii,
Cseke Attila si-a dat demisia din functie

0 157

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, si-a anuntat joi demisia din functie, aceasta fiind inaintata primului-ministru. Acesta s-a declarat nemultumit de sumele alocate sanatatii prin proiectul rectificarii bugetare.
Potrivit ministrului demisionar, reformele trebuie sa aiba o finantare corespunzatoare, iar la rectificarea bugetara aceasta corelare fonduri-reforma s-a intamplat doar intr-o anumita masura.

Attila Cseke a completat ca rectificarea bugetara pe care Guvernul a adoptat-o miercuri s-a realizat fara opinia si punctul de vedere al ministrului. „Nu am avut nicio dezbatere, nu am fost consultat”, a afirmat reprezentantul UDMR, care a calificat drept „extrem de grav” acest fapt.

Premierul Emil Boc a anuntat miercuri, dupa sedinta de Guvern, ca la sectorul Sanatatii bugetul a fost suplimentat bugetul cu 300 de milioane de lei direct prin rectificare, la care se adauga 150 de milioane de lei in Fondul de rezerva, bani care vor fi alocati imediat catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, dupa ce se fac primii pasi stabiliti pe linia reformei.

Potrivit primului ministru, este vorba despre taxa claw-back si impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea co-platii, in septembrie, de catre Parlament, la care se adauga elaborarea pana la finalul anului a legislatiei care sa vizeze pachetul minimal de servicii medicale – care sa fie adoptat la inceputul lunii martie 2012. „Au mai fost acordate credite de angajament de 1,682 miliarde de lei pentru programele si cheltuielile pe care MS si CNAS le au”, a completat Emil Boc. AGERPRES
Cseke Attila: In sistemul sanitar romanesc nu se poate sa ai o dubla comanda
Intr-un sistem sanitar romanesc care are problemele lui evidente nu se poate sa ai o dubla comanda, a declarat, joi, intr-un interviu pentru televiziunea publica, ministrul demisionar al Sanatatii Cseke Attila, referindu-se la relatia cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
„Nu se poate sa ai Ministerul Sanatatii care gestioneaza cam 15% din bugetul sanatatii si Casa Nationala cu 85% din fonduri alocate. Problema mea nu e legata de o anumita persoana sau de cine trebuie sa fie acel sef unic. E legata de o problema institutionala si anume aceea ca am recomandat de un an Coalitiei sa se gaseasca o solutie prin care sa fie o singura comanda unitara care poate sa impuna anumite strategii”, a explicat Cseke Attila.
Ministrul a spus ca aceasta problema a adus-o in discutie miercuri seara si i s-a raspuns ca ‘se va discuta politic si in foarte scurt timp se va gasi o solutie’.
Ministrul demisionar a mai spus ca, in sedinta de Guvern de miercuri, si-a exprimat nemultumirea fata de suma alocata Sanatatii la rectificarea bugetara, cat si fata de modalitatea in care s-a procedat.
„Practic, sumele care erau propuse pentru rectificarea bugetara pe domeniul sanatatii le-am aflat ieri la ora 14.00, iar la ora 15.00 incepea sedinta de Guvern. Nu mi s-a parut deloc corect nici procedural acest lucru, ca un ministru care gestioneaza problema, care trebuie sa faca toate reformele, care sunt necesare si care trebuie continuate, sa afle cu o ora inainte de sedinta de Guvern sumele despre care putem sa discutam”, a precizat Cseke Attila.
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, si-a anuntat joi demisia din functie, aceasta fiind inaintata premierului. El s-a declarat nemultumit de sumele alocate Sanatatii prin rectificarea bugetara, precizand ca nu a fost consultat.
Potrivit ministrului demisionar, reformele trebuie sa aiba o finantare corespunzatoare, iar la rectificarea bugetara aceasta corelare fonduri – reforma s-a intamplat doar intr-o anumita masura.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.