Atentie!
Cod Rosu de recesiune economica mondiala
Economia globala se indreapta cu pasi rapizi spre o noua recesiune economica, mai precis spre revenirea aceleiasi recesiuni economice in care ne aflam de aproape trei ani, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare, Ionel Blanculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autoritatilor de control.
„Coroborand situatia dezastruoasa a datoriei publice din unele tari ale Uniunii Europene, precum Grecia, Portugalia, Italia, Irlanda, Spania si mai nou Cipru, cu situatia financiara fara precedent din SUA, astazi, in baza a doua teorii, a semnalelor si a corelatiilor, putem aprecia ca economia globala se indreapta cu pasi rapizi spre o noua recesiune economica, mai precis si corect spre revenirea aceleiasi recesiuni economice in care ne aflam de aproape trei ani, din care de fapt nu am iesit decat in registrele si evidentele pe hartie, si nu in realitate, a celor de la Washington, Bruxelles si chiar Bucuresti”, a precizat Blanculescu.
Acesta considera ca evaluarile multor specialisti din SUA, UE si Romania privind sfarsitul crizei americane, odata cu aprobarea cresterii gradului de indatorare publica a SUA peste nivelul PIB, se dovedesc a fi eronate.
In opinia analistului economic, nu a fost nevoie decat de patru zile pentru implozia pietelor financiare americane si din nefericire si mondiale, cauzata de decizia gresita a responsabililor SUA, de aprobare a cresterii nivelului de indatorare publica si nu de reducere masiva a cheltuielilor de stat.
„SUA nu ar fi ajuns in aceasta situatie grea, previzibila de altfel, daca nu ar fi aplicat, in urma cu doi ani si jumatate, un program anticriza gresit, de recompensare a autorilor crizei economice si nu de pedepsire a acestora, concomitent cu extragerea activelor toxice din organismul economic american”, a subliniat Ionel Blanculescu.
Solutii fundamentale – austeritate si reducerea datoriilor publice
Presedintele societatii Consultanta si Investigatii Financiare considera ca pentru ameliorarea situatiei create se impun patru solutii fundamentale, care ar trebui respectate fara nicio abatere, altfel, riscul de intra intr-o noua faza a crizei economice mondiale creste considerabil. „Pentru ameliorarea situatiei se impun patru solutii fundamentale, respectiv austeritate reala la nivelul bugetelor de stat si reducerea accelerata a datoriilor publice nationale, dar si introducerea falimentului, ca procedura de insanatosire economica, inclusiv la nivel de tara, fara a gasi substituente la acesta sau alte paleative, care nu vor face decat sa agraveze situatia si asa destul de grava. De asemenea, este importanta indepartarea activelor toxice din sistemul financiar american si european, prin preluarea acestora de catre institutii specializate de recuperare, valorificate cu succes pentru contribuabilul universal, asa cum s-a intamplat de nenumarate ori pana la inceputul anilor 2000, pe toate coordonatele lumii ( SUA – 1985-1991, statele asiatice, dupa criza din 1997, Romania – 1999-prezent si Franta – 1993-2006 etc.) precum si atragerea raspunderii penale, inclusiv materiale si pedepsirea celor vinovati de criza economica, aducerea acestora in fata justitiei, in special americana”, a mentionat Blanculescu.
Analistul economic apreciaza ca orice abatere majora de la aceste solutii nu va face decat sa amane un deznodamant crud si anume „intrarea intr-o noua faza a crizei economice mondiale, cu mult mai dura decat cea pe care o traversam deja de trei ani”.
Datoria publica a Statelor Unite ale Americii a depasit miercuri Produsul Intern Brut al tarii, la numai o zi dupa ce Congresul a aprobat majorarea plafonului de indatorare pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata, conform datelor Departamentului de Tezaur. Ultima data cand datoria publica a SUA a depasit PIB-ul national a fost in 1947, chiar dupa al Doilea Razboi Mondial. Potrivit Associated Press, Bursa din New York si-a incheiat joi cea mai proasta zi de dupa izbucnirea crizei financiare, indicele industrial Dow Jones a scazut cu peste 500 de puncte /4,3 %/, ajungand la 11,384 dupa 22 octombrie 2008. Potrivit Associated Press, investitorii sunt ingrijorati de faptul ca economia Statelor Unite va intra intr-o alta recesiune si ca problemele datoriei in Europa nu sunt inchise pentru a fi rezolvate.
Dow Jones a pierdut 513 puncte, sau 4,3 la suta, indicele S&P 500 a scazut cu 60 de puncte, 4,8%, ajungand la 1.200 si Nasdaq a scazut cu 137 de puncte, 5,1%, pana la 2.556.