Campanie pentru folosirea limbiii maghiare

Campanie pentru folosirea limbiii maghiare

0 188

Asociatia Tinerilor Maghiari din Ardeal (EMI) – filiala Covasna, in parteneriat cu Primaria Sfantu Gheorghe, distribuie localnicilor tablite bilingve, cu inscriptii precum „Parcare interzisa” sau „Caine rau”, in cadrul unei campanii de promovare a folosirii limbii maghiare.
Presedintele Asociatiei Tinerilor Maghiari din Ardeal (EMI) Covasna, Nemes Elod, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, ca asociatia a inceput o campanie pentru a promova in randul localnicilor folosirea limbii maghiare „peste tot unde este posibil”, transmite Mediafax.
Nemes a afirmat ca EMI Covasna a facut un sondaj si a realizat peste 2.000 de fotografii cu inscriptii din oras, constatand ca, in ceea ce priveste folosirea limbii maghiare, cele mai multe probleme sunt la tablitele amplasate de proprietarii particulari.
Ca urmare, asociatia a initiat acest proiect, cu sprijinul Primariei, si distribuie in mod gratuit localnicilor tablite bilingve, in limbile romana si maghiara, cu inscriptii precum „Parcare interzisa – Parkolni tilos” sau „Caine rau – Harapos kutya”.

30 de voluntari sunt implicati in campanie
Voluntarii au parcurs toate cartierele orasului impartind tablitele pe fiecare strada.
Nemes Elod a mentionat ca, in total, au fost realizate 1.200 de tablite, din care aproximativ 900 au fost deja distribuite.
„Populatia orasului are o reactie foarte pozitiva, inclusiv localnici de etnie romana au solicitat astfel de tablite”, a spus el.
Presedintele EMI Covasna a adaugat ca aceasta campanie va continua si in magazinele orasului, administratorii unitatilor fiind sprijiniti sa foloseasca limba maghiara la inscriptii si anunturi.
La randul sau, primarul Antal Arpad a declarat ca tinerii de la EMI au avut aceasta initiativa, sustinuta de Primaria municipiului, de a oferi locuitorilor placute bilingve.
„Este foarte important bilingvismul intr-un oras ca Sfantu Gheorghe si de multe ori oamenii au fost nevoiti sa puna tablite doar in limba romana pe portile caselor lor, deoarece in comert nu prea gasesti tablite cu inscriptii bilingve”, a spus edilul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.