Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Coloanele de Bazalt de la Racos (I)
Pentru ca este luna concediilor, ne-am propus sa va prezentam cateva locatii „cu adevarat minunate†care pot fi vizitate in judetul nostru. Daca nu aveti niciun plan de calatorii mai indepartate, cateva zile de hoinareala prin judetul Brasov va va umple inima de liniste si relaxare, descoperind lucruri extraordinare pe care nu le stiati despre judetul in care locuiti.
Un astfel de „loc†magic il constituie si coloanele bazaltice de la Racos.
Rezervatie geologica in vestul muntilor Persani, langa Rupea, (pe DN Brasov-Sighisoara), in apropierea carierei de exploatare a bazaltelor din comuna Racos, in fapt cel mai vestic punct de aparitie a bazaltelor din aceasta regiune dominata de depozite sedimentare. Rezervatia cuprinde o serie de formatiuni eruptive bazaltice foarte spectaculoase intinsa pe o suprafata de 1, 05 hectare.
Coloanele de bazalt (sau Coloanele bazaltice) de la Racos au o inaltime cuprinsa intre 10 si 15 metri si au aparut datorita racirii rapide a lavei vulcanice.
Asociatia Geopark Persani a inceput lucrarile la proiectul „Ecologizarea si renaturarea zonei Coloanelor de Bazalt si initierea Geodromului Racosâ€. Finantarea proiectului este asigurata in parte de catre Fundatia pentru Parteneriat in cadrul programului Parteneriat pentru Mediu.
Proiectul isi propune ecologizarea a 3 ha din Complexul Geologic Racos (arie protejata de interes national) si transformarea ei in nucleul viitorului Geodromului Racos.
Se vor colecta deseurile industriale rezultate din procesul exploatarii bazaltului, deseurile din constructii si demolari, se vor ingusta drumurile de exploatare aflate in cariera urmarindu-se transformarea lor in alei ale habitatului renaturat si se vor nivela depozitele minerale rezultate din decopertarea bazaltului pentru exploatare.
Vegetatia zonei afectata atropic negativ, va fi refacuta prin plantari de arbori si arbusti intr-o amenajare peisagistica adecvata.
In acest nou habitat creat, vor fi expuse diferite tipuri de roci specifice Romaniei (inclusiv Coloanele de bazalt de la Racos), alcatuind nucleul unui viitor parc tematic educativ a carui tema principala este conservarea si protejarea patrimoniului natural (geodiversitatea & biodiversitatea) national.
Situata in vestul muntiilor Persani in apropierea carierei de exploatare a bazaltelor din comuna Racos, judetul Brasov, rezervatia naturala a “Bazaltelor de la Racos†este o rezervatie geologica intinsa pe o suprafata de 1,05 hectare .
Coloanele de bazalt sunt foarte frumoase, dar si craterul vulcanului Racos este mirific. Acolo este foarte multa roca si roca vulcanica pentru o colectie minunata de roci.
De la intrarea din Racos crezi ca pe dealul pe care este situat vulcanul sta sa erupa, dar este doar o impresie, pentru ca el este exploatat de primaria Racos pentru a aduna de pe el roca si bazalt.
Iar Oltul serpuind in aceasta zona, seara, contureaza atmosfera de basm.