Majoritatea romanilor vor fi liberi pe 15 august
Peste patru milioane de salariati romani vor avea liber lunea viitoare, acesta fiind cel de-al treilea an in care angajatii au liber pe data de 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului. In cazul in care angajatorul nu poate acorda zile libere angajatilor in zilele de sarbatoare legala prevazute in Codul muncii, este nevoit sa-si plateasca angajatii care lucreaza cu un spor la salariu de pana la 100% pentru acea zi sau sa le dea o zi libera in urmatoarele 30 de zile. Totusi, angajatorii ar putea profita de o prevedere din noul Cod al muncii: „Prevederile art. 134 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatiiâ€, se arata in Codul muncii.
Angajatii romani se afla pe ultimele locuri din lume in ceea ce priveste numarul de zile libere pe care le primesc in afara celor de concediu, intrucat legea permite numai 11 zile libere pentru sarbatorile legale: 1 si 2 ianuarie, prima si a doua zi de Pasti, 1 Mai, prima si a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 1 decembrie, prima si a doua zi de Craciun, din care doua cad intotdeauna duminica (prima zi de Pasti si Rusaliile). De altfel, anul acesta angajatii romani au cele mai putine zile libere, avand in vedere ca 1 si 2 ianuarie, 1 Mai si prima zi de Craciun sunt zile de weekend, ceea ce inseamna ca numai in cinci din cele 11 zile libere acordate prin lege angajatii nu vor lucra. Cu 11 zile libere pentru sarbatorile legale, romanii se situeaza pe acelasi nivel cu angajatii din Suedia, Italia si Brazilia, arata un studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennan Companies.
Cei mai privilegiati din punctul de vedere al numarului de zile libere pentru sarbatori sunt angajatii japonezi si cei indieni, care au cate 16 zile libere pentru sarbatorile legale. La polul opus se afla Marea Britanie si Olanda, care au cate opt sarbatori legale pe an.