Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Pestera cu lilieci din Moeciu...

Locuri minunate de vizitat in judetul BRASOV: Pestera cu lilieci din Moeciu (III)

0 166

Pestera Liliecilor din comuna Moieciu, face parte din Parcul National „Piatra Craiului”. Situata in satul Pestera (Moieciu – Brasov) la 180 km de Bucuresti si avand o suprafata de 1,5 ha, Pestera Liliecilor are statut de monument natural national si se inscrie in zona speciala de protectie a Parcului „Piatra Craiului”.
Specii rare de lilieci sunt intalnite aici. Specialistii de la administratia Parcului National „Piatra Craiului” sunt de parere ca pestera nici macar nu ar trebui sa fie vizitata, deoarece se pune in pericol habitatul mamiferelor de la care ii provine numele, respectiv liliecii. Pestera Liliecilor se afla pe platforma Branului, la o altitudine de 950 m. Existenta acestei pesteri, cunoscuta si sub numele de Pestera Mare sau Pestera Badichii, este semnalata in documente cu multe secole in urma, primele sapaturi arheologice datand din anii 1957-1958.
Situata la o altitudine de 950 m, pe platforma Branului, in Satul pestera, pestera este semnalata in diverse documente inca de acum cateva secole, sapaturi arheologice si documente care fac referire la ea. Pestera s-a format in urma eroziunii muntelui calcaros de un afluent al paraului Valea cu Cale, parau care astazi are albie temporara. Accesul in interiorul lacasului liliecilor se face printr-un culoar micut, dupa care se ajunge intr-o grota de dimensiuni mici, grota din care mai pleaca un culoar lung de 15 m, la finalul caruia se afla un horn.
Grota este populata de colonii de lilieci, care au fost de-a lungul timpului cercetate din punct de vedere biospeologic de catre cercetatorii Institului de Speologie Bucuresti. Incinta are o lungime de 162 m, fiind modelata in calcare jurasice.Pestera este o pestera calda, cu umiditate moderata si este presarata cu multe formatiuni calcaroase, cu „lacrimi ale pamantului” si cu camere care au tavan cu colorit diferit.
Prin Pestera Liliecilor curge un paraias plin de mal.
Ceea ce e important de stiut despre pestera, e ca in interior nu exista electricitate pentru a nu deranja mamiferele ce isi duc aici viata. La fel de important este faptul ca traseul pana acolo este modernizat, si prevazut cu balustrade de lemn. Pesisajele pe care o sa le intalnesti sunt cu adevarat deosebite prin prisma faptului ca nu se vede interventia omului decat foarte putin de jur imprejur.
Desi nu este necesar un echipament special, o lanterna fiind suficienta, este bine sa aveti un echipament de protectie, pentru a evita murdarirea cu argila si urme de guano, excremente ale liliecilor, justificate de existenta in Pestera Liliecilor din satul Pestera a numerosi lilieci solitari sau grupati in colonii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.