Adrian Nastase:
… o revenire a crizei va lovi crunt Romania
Romania este la fel ca o cetate asediata, in timp ce Guvernul a imbratisat cresterea pe datorie, a declarat, marti, pentru Agerpres, presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase. El a atras atentia asupra pericolului unei reveniri a crizei, dar si asupra faptului ca „ne mintim singuri” daca spunem ca vom supravietui doar cu „centurile de siguranta” oferite de Fondul Monetar International. In opinia fostului premier, politica guvernantilor nu se afla „pe drumul cel bun” in actualul context international.
„Politica opozitiei ar putea fi (pe drumul cel bun – n.red.) daca ar avea instrumentele sa isi puna in aplicare planurile. La cum evolueaza acum lucrurile, practic nu ne putem face nicio speranta. Suntem ca o cetate asediata, gata sa dea vina pe oricine din afara pentru orice neajunsuri, dar fara vointa de a face ceva singuri. Daca nu dam drumul la economie, s-ar putea sa descoperim ca mai exista un prag sub cel pe care il credeam a fi cel mai de jos. Ne mintim singuri daca spunem ca vom supravietui doar cu ‘centurile de siguranta’ oferite de FMI. Actualul guvern a imbratisat cresterea pe datorie. Datoria publica a ajuns la 40% din PIB, triplandu-se in ultimii trei ani. In 2011, platim 6 milioane de euro pe zi numai dobanzi la datorie. Fara cresterea maturitatii datoriei publice, Guvernul Romaniei va avea obligatii de plata de cel putin 11-12% din PIB in fiecare din anii 2012-2015. Cat timp vom putea rezista, daca nu avem o economie functionala?”, a subliniat Adrian Nastase.
Adrian Nastase s-a referit si la evolutia tarii noastre in actualul context economic international, respectiv la cum va fi influentata aceasta de faptul ca bursele europene au deschis luni in coborare, dupa ce agentia Standard & Poor’s a redus ratingul de top AAA al Statelor Unite la AA+, din cauza ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile SUA:
„Daca este sa ne luam dupa ce spun cei din Guvern, mai rau o sa fie la altii pentru ca noi suntem acum pregatiti pentru revenirea crizei. Nu este o gluma, chiar asa au spus, chiar daca devin prudenti dintr-odata cand vine vorba sa isi respecte angajamentul de a readuce salariile bugetarilor la nivelul dinainte de taieri. Imi este teama ca o revenire a crizei va lovi crunt Romania, pentru ca acum nu suntem mai pregatiti decat am fost in 2008. Tot ce am incercat sa facem a fost reducerea cheltuielilor, fara niciun pic de preocupare pentru relansarea economica. Cel mai dramatic lucru care se poate intampla este sa ne trezim ca Guvernul va anunta in lunile urmatoare ca este necesara o noua reducere de cheltuieli. Adica, sa continuam politica de saracire a populatiei. Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor la paritatea puterii de cumparare din Romania a scazut anul trecut la 45% din media Uniunii Europene (UE), de la 46% in 2009 si 47% in 2008, iar Romania se mentine astfel pe penultima pozitie in spatiul comunitar, in fata doar a Bugariei. Dincolo de SUA, ar trebui sa ne uitam un pic si la Europa, unde state precum Italia, mai ales, si Spania sunt in situatii extrem de dificile. Sentimentul meu este ca, trecand de ceea ce face sau nu face Guvernul de la Bucuresti, a existat o stare de autotiluzionare privind o revenire economica si la nivel mondial. Acum, am putea asista la o revenire brutala cu picioarele pe pamant”, a incheiat fostul premier.