S-a iesit la petit la Fantanita Popii la Brasov

S-a iesit la petit la Fantanita Popii la Brasov

0 173

In prima duminica dupa sarbatoarea Sfintei Marii, in zona numita Fantanita Popii, ceata Junilor Dorobanti organizeaza jocul stramosesc de la Crucea Dreptatii.
Jocul este un obicei vechi care aminteste de curtenirea tinerilor. „In vechime, dupa aceste jocuri, se legau urmatoarele casatorii. Este un obicei de petit, in care pe vremuri, parintii veneau, vedeau baietii, respectiv fetele. Daca, mai tarziu, considerau ca se poate lega o casatorie, isi trimiteau acele «voatre» – adica petitoarele – care impreuna cu baietii incheiau casatoria”, a declarat, in presa locala, Florin Nistor, presedintele Junilor Dorobanti.
Jocurile de petit erau momente in care fetele erau remarcate de viitorii soti si mai ales de catre socrii, facand piruete si dansand Breaza, Ardeleana, Hora Junilor sau Brasoveanca. Pentru tineri, aruncatul buzduganului era semn de barbatie. „Costumul junitei este format din leibarica, camasa, brau si fusta. Aici, la mana are bumbi. Mai poate avea si zalbe, iar la ureche se pune o floare. Cel al junelui este format din cizme, soareci, sumna, laibar, pulover si camasa”, au declarat junii.
Feciorul, dupa ce isi gasea aleasa inimii, trebuia sa primeasca de la parintii lui „incuviintare” si „binecuvantare”. Abia apoi tocmea femei petitoare, care se numeau „voatre”, femei vesele si bune de gura. Petitoarele primeau de la fecior o plosca cu vin sau rachiu si mergeau la parintii fetei. Atunci cand incepea discutia despre maritat, fata pleca din incapere. Abia apoi scoteau petitorii plosca, pana atunci ascunsa. Acesta era semnul ca sunt cu adevarat petitori. Dupa ce vorbesc despre mire, daca sunt de acord cu el, cheama fata sa isi spuna si ea parerea. Daca ea nu vrea, nu se mai poate face nimic.
Acest joc ne aminteste de originea vechilor cete de juni. Intre secolele XIV-XV, doar junii tineri organizau aceste jocuri. Celelalte cete de juni – aparute dupa 1860 – au copiat obiceiurile si portul, repetand fiecare aceste traditii.
Jocul Dorobantilor este antepenultima manifestare a Junilor Brasoveni. Pe 4 septembrie urmeaza jocul brasovechenilor, iar ultima reprezentare a junilor va fi un maial al tuturor grupurilor reunite, programat pentru 11 septembrie.
O parte din traditie s-a pastrat si in secolul XXI, insa „voatrele” au ramas o pura istorie. Desi o parte din perechi se mai schimba de-a lungul anilor, exista cupluri de tineri care isi arata portul in fata parintilor si isi fac promisiuni de casatorie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.