Cum poate fi improspatata clasa politica?
Vot uninominal necompensat!
Lipsa unor elemente concrete de guvernare, lipsa unui premier veritabil dublata de vraistea de la Cotroceni, nu putea duce la altceva decat la o Mare de vorbe. Aici doar un barcagiu ca Basescu, se simte in largul sau potopind poporul cu valuri de vorbe. Fara sa schimbe de drum, mentinand tara intr-o criza care tinde sa concureze si Groapa Marianelor, Basescu schimba totusi ceva – tricoul. Ultimele aparitii par sa confirme epuizarea setului de tricouri portocalii. Mai nou a inceput sa apara cu o dominanta verde la fel ca si candidatii PDL de pe la alegerile locale sau acolo unde vacantarea unor mandate de parlamentar impune si o lupta electorala.
Pe langa schimbarea portocaliului se vrea si o schimbare a modului in care vor ajunge in parlament alesii neamului. Traian Basescu a declarat saptamana trecuta ca pentru anul 2012 ar trebui trecut la votul uninominal necompensat, intr-un tur sau doua, seful statului precizand ca a redeschis acest subiect in coalitie, relateaza Mediafax.
Seful statului a subliniat ca el a fost intotdeauna adeptul votului uninominal „curat, necompensat, in unul sau doua tururi”. Mai mult decat atat acesta a ionformat ca a aruncat pentru dezbatere acest subiect si in coalitie.
„Cred ca pentru 2012 ar trebui sa venim pe vot uninominal necompensat, intr-un tur sau in doua tururi. Daca la primari s-a trecut la alegerea intr-un tur, de ce la parlamentari nu se poate?”, a mai spus seful de la Cotroceni.
Traian Basescu a declarat ca este necesara introducerea acestui sistem de vot pentru ca Romania are nevoie de guverne solide, cu maximum doua partide in coalitie.
Traiana Basescu a recunoscut ca „…acum avem situatii absolut aberante ca oameni care au fost pe locul intai nu au intrat, ci a intrat cel de pe locul doi sau trei, ca urmare a procesului de compensare. Da, cred ca pentru 2012 ar trebui sa venim pe votul uninominal necompensat, intr-un tur sau in doua tururi. Daca s-a facut pentru primari alegere intr-un singur tur, de ce nu s-ar face si pentru membrii Parlamentului alegere intr-un singur tur?”.
Uninominal in 2012 – lege in Parlament depusa de USL
Presedintele PSD, Victor Ponta, a salutat intr-o declaratie pentru AGERPRES, afirmatiile sefului statului, Traian Basescu, privind votul uninominal necompensat intr-un singur tur la alegerile din 2012, amintind ca Uniunea Social Liberala a depus in urma cu doua luni un proiect de lege privind alegerea parlamentarilor in acelasi mod ca si primarii, intr-un singur tur de scrutin.
„Salutam declaratia domnului Basescu. Il informam ca exista deja depus in Parlament de doua luni proiectul de lege al USL privind alegerea parlamentarilor exact ca a primarilor, dintr-un singur tur si ca, in functie de cum o sa voteze PDL, ne dam seama daca Basescu minte sau nu. Daca el minte, PDL o sa se opuna la lege, daca PDL va vota legea, inseamna ca a fost corect. Dar legea exista depusa de USL in Parlament si Basescu sa le spuna celor de la PDL sa voteze”, a afirmat Ponta.
Attila Korodi – sa elimini compensarea la uninominal inseamna marginalizarea unei mari parti a societatii romanesti
Presedintele Comisiei de politica externa din Camera Deputatilor, Attila Korodi, a declarat pentru AGERPRES, ca ideea de vot uninominal necompensat, avansata de presedintele Traian Basescu, ar insemna ca o buna parte din societatea romaneasca sa fie marginalizata, chiar daca si-a exprimat votul.
„Asta ar insemna un sfert dintre alegatori prezenti la urne, pentru ca vorbim de oameni care voteaza partide ce nu indeplinesc criteriul de a avea o treime din optiunile electorilor. (…) Sa marginalizezi o parte importanta a societatii romanesti, chiar daca si-a exprimat votul, este sinucidere pe constructia nationala. (…) Si, mai ales, in perioade complicate, chiar daca democratia costa, in sensul bun al cuvantului, ai garantia ca o parte mare a societatii romanesti, prin reprezentanti, este implicata in dezbateri publice serioase”, a afirmat deputatul UDMR.
Attila Korodi sustine ca ipoteza de uninominal intr-un singur tur de scrutin este una care nu a mai fost vehiculata pana acum si a precizat ca istoria de 20 de ani a demonstrat ca „momentele in care Guvernul a fost constituit de un partid puternic majoritar au insemnat derapaje si excese”.
Ultimele alegeri pentru Parlament (duminica 21.august a.c.) au aratat cam ce inseamna vot uninominal necompensat. Dincolo de infractiunile, mita electorala sau incalcari ale legislatiei in domeniu, in urma scrutinului au castigat pe derularea unui vot uninominal necompensat – candidatii a doua partide (aliante) mari, aflati pe primul loc!!!
Horia D.R.