Igienizarea Lacului Dumbravita in data de 15 mai
Sambata 15 mai, la initiativa Centrului Pilot de Voluntariat Brasov, in parteneriat cu Societatea Ornitologica Romana si Doripesco S.A., va fi organizata, cu incepere de la ora 10:00, actiunea de igienizare a lacului Dumbravita. Situat in localitatea cu acelasi nume, din judetul Brasov, lacul se confrunta ca mari probleme datorita materialelor plastice acumulate in zona rezervatiei. Prin acest demers, organizatorii doresc sa contribuim la pastrarea unui habitat sanatos atat pentru pasari (peste 200 de specii de pasari), plante si mamiferele prezente in zona, cat si promovarea frumusetii rezervatiei.
Zona la care se face referire se afla in Depresiunea Barsei, bazinul Oltului, judetul Brasov. Aria protejata are aproape 420 hectare, din care cca. 180 ha lacul de acumulare si zona adiacenta, iar restul complexul de helestee si alte terenuri invecinate.
Lacul a aparut prin bararea paraului Hamarandia, helesteele fiind construite ulterior in lunca acestui parau. Vegetatia acvatica si de mlastina (stuf, papura, rogoz ) se dezvolta bine pe malul vestic al lacului si pe malurile sudice ale helesteelor mari, totalizand cca. 60 ha
Scopul declararii sale ca arie naturala protejata au fost pasarile si habitatele lor. Aici s-au observat peste 200 specii de pasari. Dintre acestea, cateva sunt incluse in directivele si conventiile europene si internationale privind conservarea biodiversitatii (Directiva Pasari a Uniunii Europene, Conventiile de la Berna si Bonn etc.). Dintre acestea, mai importante sunt: buhaiul de balta (Botaurus stellaris), starcul pitic (Ixobrychus minutus), starcul rosu (Ardea purpurea), egreta mare (Casmerodius albus), barza neagra (Ciconia nigra), rata rosie (Aythya nyroca), carstelul de camp (Crex crex) etc. Aceste specii sunt considerate „tinta” pentru protejarea lor si a habitatelor caracteristice la nivel local.