Le transmit politicienilor din ceea ce stiu: Sa nu incerce violenta!

Le transmit politicienilor din ceea ce stiu: Sa nu incerce violenta!

0 129

„Exista politicieni care cred ca a stimula violenta e solutia si vreau sa le spun ca nu e in regula. Nu o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Le transmit un avertisment public, sa nu incerce sa creeze un climat de violenta, spaime intre oameni”, a afirmat presedintele Traian Basescu, joi seara, intr-o conferinta de presa. „E dreptul oamenilor sa protesteze, esential ar fi ca cei care au introdus intre pensionari un grup predispus la violenta sa renunte la acest joc pentru ca e unul periculos”, a adaugat seful statului. El a precizat ca va discuta miercuri cu Guvernul (n.r. – cu privire la programul de masuri), iar apoi va „sta la dispozitia reprezentantilor pensionarilor, sindicatelor pentru a le putea da explicatii in cunostinta de cauza”.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:
Scopul conferintei e ca, dincolo de anunturile facute in zilele trecute, sa incerc si un efort de explicare.

Romania nu e numai tara presedintelui, e tara fiecarui cetatean roman
As incepe cu o afirmatie legata de spaime care sunt transmise de oameni mai mult sau mai putin avizati si bineintentionati cu privire la situatia Romaniei
Romania nu e in situatia Greciei, Romania poate ajunge, dar in niciun caz nu suntem in situatia Greciei.
Avem la dispozitie toate instrumentele sa evitam o asemenea situatie, singura problema e daca vrem sa le utilizam.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le avem e legat de solidaritatea UE si a institutiilor internationale in care Romania e parte.
Nu as vrea insa sa se inteleaga ca suntem intr-o situatie roz. Suntem intr-o situatie dificila care ne permite aplicarea de corectii pentru a evita dificultati mai mari.
As spune, fara sa incerc nominalizari, ca dupa 20 de ani de la Revolutie, 20 de ani de democratie sa spunem, am insotit evolutia democratica de dezvoltare a unui stat clientelar, in care toate partidele, intreaga clasa politica au acceptat dezvoltarea unui stat clientelar.
Repet, statul roman, in paralel cu dezvoltarea sistemului democratic, atat cat e el, s-a dezvoltat si ca un stat clientelar, si aici e de discutat cat de democratic e un astfel de sistem clientelar.
Sigur, nu suntem singura tara intr-o astfel de situatie. Sistemul politic dar si social pe care l-am dezvoltat e un sistem bolnav, care trebuie tratat intr-un proces de modernizare a statului pentru a stopa evolutiile negative care acompaniaza dezvoltarea democratica.
Dezvoltarile sistemului clientelar nu fac decat sa afecteze valorile democratice si singura solutie aici e reforma statului, acompaniata de puternice reforme sociale si economice.
Abordand cele doua mari probleme – sistemul social, care trebuie sa fie afectat de reduceri din punct de vedere al finantarii, sau sistemul bugetar, care si el trebuie sa fie afectat de reduceri de finantare.
Explicatia acestora e simpla: lipsa banilor. Statul roman nu-si poate permite sa-si mai finanteze propriile sisteme, pe care le-a generat.

Sistemul de pensii
Este afectat de lipsa resursei pentru a plati pensiile la nivelul la care ele sunt fixate acum.
Sunt si explicatii de ordin financiar – lipsa banilor, dar si explicatii ce vizeaza interiorul sistemului de pensii.
Pentru anul acesta, bugetul de stat transfera la pensii 1,7 miliarde euro
Pentru a plati pensiile 100%, ar trebui sa putem transfera minim 2,2 mld euro. Diferenta nu o avem.
Din acest motiv solutia pe care am propus-o in discutiile cu FMI, cu BM si UE a fost reducerea cu 15% a pensiilor.
As face totusi referire putin la boala sistemului de pensii. In momentul de fata avem 1,8 mil de pensionari cu stagiul complet, avem 1,3 mil pensionari fara stagiu complet – in general, pensionati la cerere, inainte de termen, si mai avem 906.000 pensionari pe caz de boala.
Numarul pensionarilor fara stagiu complet si pe caz de boala ajunge la 2,2 mil, mai multi decat cei cu stagiul complet.
Sigur, cred ca orice om s-ar intreba de ce in ultimii doi trei ani s-a produs o crestere exploziva a numarului pensionarilor pe caz de boala.
In Bihor, sunt 52.756 de pensionari de invaliditate, reprezentand 32.9% din numarul pensionarilor din judet.
Daca acest procentaj ar fi fost relativ uniform pe teritoriul tarii, am fi ajuns la concluzia ca e o chestiune sistemica, ca romanii sunt mult mai bolnavi decat cetatenii din alte tari.
In Covasna, sunt doar 5.403 pensionari de invaliditate, 12,2% din numarul de pensionari; in Mehedinti, cifra e de 13,6%; in sectorul 1 tot 13,1%, in Tulcea 7%
Acest procentaj 32% ne arata ceva in neregula in Bihor, mai ales ca sunt sate intregi in care 100% barbatii sunt pensionati pe caz de invaliditate.
Mai sunt judete cu procente peste 25%. In mod categoric aici se intampla ceva in neregula si pana la sfarsitul anului Ministerul Santatii trebuie sa vada cine e pensionat corect.
Nu mai putem plati la nesfarsit din bugetul de pensii intelegeri intre medici si cetateni care vor sa ia si pensie si sa fie si apti de munca.
Intrebarea care e pe buzele tuturor e pana cand va dura aceasta reducere cu 15% a veniturilor pensionarilor. Va pot spune doar intentia, asa cum am discutat cu guvernul – sa mentinem aceasta reducere pana la sfarsitul anului, dar e doar o intentie – in speranta ca pentru bugetul anului 2011 vom avea resursele integrale, care depind de programul de stimulare a relansarii economiei, de lupta impotriva evaziunii fiscale, a contrabandei.

Sistemul de ajutoare sociale
Acum, in Romania sunt circa 200 de ajutoare de care romanii pot beneficia, de diverse tipuri.
Aceste ajutoare costa anul acesta peste 2 mld. euro si de ele beneficiaza circa 7 milioane de romani.
Ce se observa insa si la aceste ajutoare sociale: ele au fost in primul rand mare parte din ele nejustificate si reprezinta o alta forma de clientelism. Au fost acordate ori la inceput or la sfarsit de mandat, la inceput consolidare, la sfarsit vot.
In unele judete, si nu vreau sa nominalizez, pentru ca va incepe o operatiune de evaluare a utilizarii acestor ajutoare, sunt persoane care cumuleaza mai multe ajutoare si au ajuns la venituri de mai mult de 5.000 de lei pe luna, peste 4.000 de lei, iar altii peste 3.000 de lei.
Eu nu spun ca e o practica generalizata, dar sunt suficienti beneficari ca sa ne ridice semnul de intrebare cu privire la viabilitatea acestor sisteme de asistenta
Intr-un singur judet azi am constatat ca numarul e mic, dar daca e repetat in toate judetele devine mare – sunt foarte multi oameni care iau ajutor de somaj si lucreaza la negru, sau un judet in care sunt 128 de oameni care lucreaza cu contract si iau si ajutor de somaj.
Pana acum cateva saptamani nu m-am ocupat de acest subiect, dar cand am fost anuntat ca s-a atins tinta de deficit si ca, mergand pe aceste cheltuieli, ajungem la un deficit de 11,7 mld euro, abia atunci am spus “unde sunt cheltuielile acestea?”. Abia atunci am inceput sa cer informatii si sa incerc sa inteleg.
Daca ar fi existat bani cu certitudine s-ar fi platit integral pensiile. Din pacate nu avem acea jumatate de miliard in plus pentru a o transfera la bugetul asigurarilor sociale.
Nu pot sa nu constat nereguli de fond in alocarea banilor in aceste zone in care menirea statului e ca cei care au nevoie de sprijin, sa-i sprijine, si nu sa imprastie bani cu nemiluita, fara a avea un sistem de control.
Se pare ca foarte multe ajutoare sociale, in baza aprobarilor sau a anchetelor sociale facute de administratiile locale sunt nejustificate
Pana la sfarsitul anului trebuie pus la punct sistemul de asistenta sociala pentru a nu mai fi o zona a risipei fara limite.

Aparatul bugetar
Cu sau fara asistenta FMI, trebuie sa privim la modernizarea aparatului bugetar al Romaniei si la optimizarea costurilor cu acest aparat extrem de ineficient.
Cifrele care m-au facut sa fiu foarte determinat in a sustine aceste masuri: pentru 2004 – 2005 cheltuielile cu aparatul bugetar erau de 17 mld. lei; In 2010 sunt 43,6 mld lei, in doar cinci ani.
E mai mult decat o dublare. Perioada veseliei fara limite de introducere a oricarui tip de spor, angajari fara limite, voturi sa iasa, ne-a adus aici.
Un proces de modernizare a statului nu poate fi conceput fara restructurarea masiva a aparatului de stat. Nu poate functiona statul in aceste conditii.
Nu putem continua asa, 3 milioane de oameni trebuie sa cotizeze pentru a asigura salariile la 1,4 mil. bugetari si aproape 6 mil. de pensionari.
Eu nu invinuiesc nici pe unii nici pe altii, dar spun ca nu e posibil si ceva trebuie sa facem pentru a evita colapsul.
Nu avem cum sa gandim ca am putea trimite bani catre investitii, pentru ca dincolo de aceste cheltuieli, pe spatele celor 3 milioane din economia reala, trebuie sa asiguram si functionarea spitalelor, scolilor, armatei, internelor
Fara sa luam masuri vom continua sa imprumutam la nesfarsit. Avem timp sa luam masuri sa nu se intample un lucru rau.
Contrar veseliei televizate ca Romania e ca Grecia, va spun ca mai avem 2011 si 2012, daca am continua in acest ritm, pentru a ajunge la performantele Greciei
E usor de inteles ce se intampla daca ne faceam iluzia ca prin majorarea TVA si a cotei unice mai acopeream cheltuielile din sectorul bugetar. Daca am continua asa si eram fericiti cu marirea fiscalitatii, aceasta deformare interioara a sistemului bugetar si social ar fi ramas acolo.
As vrea sa intelegem foarte bine ca ducand inainte lucrurile ca in prezent si marind fiscalitatea ar fi fost inevitabil un nou acord de imprumut cu FMI, BM si UE. De data aceasta, unul mai mare, pe care l-am evaluat la aproape 30 de mld. de euro.
Daca am face un nou imprumut, fara sa luam masuri severe de restructurare a cheltuielilor sociale si bugetare, in 2013 am avea un nivel de indatorare de 67% din PIB. Azi, nivelul este de 31% si pana la sfarsitul anului ajunge la 36%
Acest nivel il vom suporta greu, iar masurile ce trebuiesc luate sunt pentru a preveni cresterea peste 36-37 maxim 40%.
Acum, Romania e indatorata cu un buget national pe care va trebui sa-l platim
Eu cred ca cea mai buna optiune a fost cea pe care am avut-o. Nu a fost o optiune care mi s-a nazarit mie discutand cu consilierii, sigur ca de aici au pornit… Au fost consultari temeinice, cu proiectii catre 2013 – 2015, cu Guvernul si BNR.
Am optat sa mergem pe diminuarea chelutuielilor care inseamna consum, sau mai bine zis pe optimizarea lor.
Aceste cheltuieli trebuie optimizate. Nu imi puneam aceasta problema daca nu as fi constatat ca in sistemul social facem multa risipa, ca in sistemul de pensii avem multi oameni asupra carora exista suspiciuni de ce au dobandit statutul de pensionare de invaliditate, sunt zeci de mii de oameni care au venit in avalansa catre aceasta solutie, pe o buna intelegere cu medicii, cu cei de la Ministerul Muncii.
In nicun caz aceste masuri nu vor fi suficiente daca Guvernul nu le va acompania cu cateva solutii de sustinere a economiei. Ele vor trebui gandite, sper ca miercuri, intr-o discutie cu Guvernul, sa vad cum arata tot programul, pentru ca nu ne putem limita strict la aceste masuri, ele sunt insuficiente.
Dupa ce voi discuta miercuri cu Guvernul, voi sta si la dispozitia reprezentantilor pensionarilor, a sindicatelor pentru a le putea da explicatii in cunostinta de cauza. Eu nu stiu cum se va face reducerea de personal, verificarea acestui val de pensionari de invalidiate, a celor 200 de ajutoare sociale.
Nu cred ca cineva estimeaza sau analizeaza ca nu am evaluat reactia publica a categoriilor afectate
E dreptul oamenilor sa protesteze, dar imi doresc sa nu pice in interiorul proceselor democratice de protest, esential ar fi ca cei care deja au chemat liderii sociali pentru indicatii, cei care au introdus intr-un grup de pensionari un grup predispus la violenta sa renunte la acest joc pentru ca e unul periculos.
Le transmit public un mesaj sa nu incerce sa creeze un climat de violenta. Nu o spun intamplator, ci vorbesc pe ceea ce stiu. Exista politicieni care cred ca a stimula violenta e solutia si vreau sa le spun ca nu e in regula…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.