O ANI stirba, a iesit din Parlament

O ANI stirba, a iesit din Parlament

0 119

Ce era de asteptat de la o clasa politica corupta si incopetenta s-a intamplat. Din Parlament a iesit o lege care mai degraba secretizeaza averile decat le pune sub semnul normalitatii. Senatul a adoptat, in calitate de camera decizionala, cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere, noua Lege de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate.
Dezbaterile asupra acestui act normativ fusesera amanate pana la publicarea in Monitorul Oficial a deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea precedentei legi a ANI. Marti, senatorii juristi si cei din Comisia drepturilor omului au dat raport favorabil la legea de functionare a ANI insa au operat modificari semnificative.

Scurt istoric
ANI a fost creata in 2007 pentru a controla eventuale conflicte de interese sau imbogatirea ilicita a alesilor si inaltilor functionari. Declaratiile de avere erau facute publice, iar bunurile ilegale puteau fi confiscate, noteaza AFP.
La 16 aprilie, insa, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale majoritatea prerogativelor ANI. Guvernul a prezentat atunci un proiect de lege menit sa o aduca agentia in conformitate cu Constitutia. Acest proiect, amendat de senatori, este cel care a fost adoptat. El prevede clauze de confidentialitate pentru declaratiile de avere.
Senatorii au introdus de asemenea un amendament foarte contestat care suprima obligatia pentru candidatii la un mandat parlamentar sau executiv de a-si declara bunurile. De asemenea, declaratiile false nu mai sunt in mod sistematic pasibile de cercetari penale, precizeaza AFP.

Apel la blocarea legii
Legea care reformeaza prerogativele Agentiei Nationale de Integritate, asa cum este trimisa la publicare, a produs nemultumirea organizatiilor neguvernamentale, care apreciaza ca ANI, creata la recomandarea Bruxelles-ului, a fost „golita de substanta”.
Comisiile de cercetare a averilor pe langa Curtile de Apel au fost eliminate din lege iar declararea bijuteriilor si a colectiilor de arta a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro vor ramane confidentiale. Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Societatea Academica din Romania (SAR) s-au declarat „profund dezamagite” de votul dat miercuri in plenul Senatului la legea privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate si au cerut presedintelui Traian Basescu sa nu promulge documentul.
„Prin acest vot, in pofida semnalelor societatii civile, senatorii au anihilat practic orice efect al legii si au facut controlul averilor demnitarilor/functionarilor imposibil”, se precizeaza intr-un comunicat comun al IPP si SAR.
IPP si SAR cer presedintelui Romaniei sa nu promulge legea recent adoptata de Senat, „fiind astfel consecvent propriilor declaratii facute la finalul consultarilor cu partidele politice parlamentare pe marginea legii ANI prin care aprecia ca averea demnitarilor nu este o chestiune de confidentialitate sau de secret al datelor personale”.

Mark Gitenstein: Legea adoptata de Senatul Romaniei va „slabi in mod substantial si inutil ANI” Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, apreciaza ca Senatul Romaniei, care a adoptat miercuri noua lege ANI, „a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala” si care „vor slabi inutil ANI, in mod substantial”.
In opinia ambasadorului Statelor Unite la Bucuresti, „se pare ca Senatul a operat schimbari care nu erau cerute de Curtea Constitutionala si ca aceste schimbari vor slabi inutil ANI, in mod substantial”.
„Este o mare deceptie”, a declarat Mark Gitenstein pentru AFP.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.