Cod galben Ploi, intensificari ale vantului si grindina!

Cod galben
Ploi, intensificari ale vantului si grindina!

0 120

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, vineri, o atentionare meteo de cod galben pentru intervalul 15 mai, ora 14 – 16 mai, ora 09. Potrivit informatiilor, in aceasta perioada instabilitatea atmosferica va fi accentuata incepand din vestul si sud-vestul tarii, apoi si in restul teritoriului.
Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si cu aspect de vijelie si grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp si mai ales in Banat, Oltenia, precum si in zonele de deal si de munte din restul teritoriului, izolat 50 l/mp.
ANM informeaza ca duminica vremea se va raci accentuat in regiunile intracarpatice, iar la inceputul saptamanii viitoare si in restul teritoriului. La munte, la peste 1500 m, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare.
Potrivit ANM, codul galben se emite in situatia in care fenomenele meteorologice prognozate (averse, descarcari electrice, intensificari de vant, temperaturi ridicate) sunt obisnuite pentru zona respectiva dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activitati. Exista risc de cresteri de debite si niveluri.

Avertizare hidrologica de inundatii
Avertizarea meteo este dublata de o avertizare hidrologica de inundatii, emisa pentru mai multe rauri din tara.
Avertizarea emisa de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor este valabila in intervalul 15 mai ora 15:00 – 16 mai ora 16:00 si vizeaza scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie cu efect de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.
Bazinele hidrografice vizate sunt: Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Jiu-amonte Podari, Olt mijlociu si inferior, bazinele superioare ale Argesului, Ialomitei si Buzaului.
In functie de evolutia fenomenelor hidrometeorologice, Institutul poate reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.
Fenomenele vizate se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai raurilor mentionate. Izolat, cresteri importante de debite sunt posibile si pe raurile din zonele de munte, din celelalte bazine hidrografice.

Prognoza meteo pentru sambata, 15 mai
In tara,
vremea va fi calda pentru aceasta data, dar va deveni instabila in toate regiunile. Innorarile se vor accentua treptat si mai ales dupa-amiaza si noaptea, se vor semnala averse, descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului, ce pot lua aspect de vijelie, si vor fi conditii de grindina. Cantitatile de apa vor depasi local 20…25 l/mp si mai ales in Banat, Oltenia, precum si in zonele de deal si de munte . Sunt posibile, in restul teritoriului, izolat si 50 l/mp. Temperaturile maxime se vor incadra intre 20 si 28 de grade, iar cele minime intre 10 si 17 grade.
La munte, vremea va deveni instabila. Innorarile se vor accentua incepand cu orele dupa-amiezei. Pe arii extinse va ploua in aversa, se vor semnala descarcari electrice si intensificari ale vantului. Vor fi conditii de grindina. Ploile vor avea si caracter torential, iar cantitatile de apa vor depasi local 25 l/mp, iar izolat 50 l/mp. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior.
In Bucuresti, vremea va fi calda, dar va deveni instabila. Innorarile se vor accentua, iar un cursul dupa-amiezii si al noptii vor fi averse, moderate cantitativ, frecvente descarcari electrice si intensificari ale vantului. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 26 de grade, iar cea minima va fi de 13 … 15 grade.

Recomandare de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta le recomanda cetatenilor sa inchida toate ferestrele locuintelor si sa evite parasirea casei, pe timpul avertizarii meteo de cod galben din acest week-end, valabila in intervalul 15 mai, ora 14:00 – 16 mai, ora 9:00, anunta Mediafax.
Daca deplasarea in afara locuintelor este absolut necesara, reprezentantii ISU recomanda populatiei sa nu treaca prin apropierea copacilor, stalpilor, panourilor publicitare sau constructiilor ce se pot prabusi (inclusiv imobile aflate in constructie), iar conducatorii auto sunt sfatuiti sa nu isi parcheze masinile in apropierea acestora.
Reprezentantii ISU ii mai sfatuiesc pe cetateni sa nu atinga stalpi sau fire electrice cazute la pamant si sa ocoleasca baltile produse in zona acestora, din cauza ca exista pericolul de electrocutare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.