Dosarul Rosia Montana, Inca o data Laszlo Borbely are dreptate!

Dosarul Rosia Montana,
Inca o data Laszlo Borbely are dreptate!

0 163

Dincolo de “evenimentele” prin care a trecut (orchestrate de DNA), Laszlo Borbely are curajul sa-si faca public opiniile si pozitia fata de exploatarea aurului de la Rosia Montana.
Presiunea exercitata de Cotroceni, in urma angajamentelor fata de firma ce va exploata aurul – Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), s-a blocat partial in UDMR. Prima “reduta”, cea de la Cultura, a cazut si Kelelem Hunor a cedat si a semnat “descarcarea”. In aceste ziele ministrul Laszlo Borbely este pe cale sa cedeze si el.
Guvernul roman ar fi putut incheia un contract mai avantajos in cazul investitiei derulata de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), dar in continuare este loc de mai bine, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.
“Renegocierea contractului privind exploatarea de la Rosia Montana nu e treaba mea, ca ministru al Mediului. Daca ma intrebati nefiind ministru, va pot spune ca nu cunosc prevederile contractului. Stiu, insa, ca statul are un procent de 19% in aceasta afacere si o anumita redeventa. Cei care au discutat si au incheiat contractul pot discuta mai in detaliu. Parerea mea este ca e loc de mai bine. Asta inseamna ca statul roman ar fi putut incheia un contract mai avantajos”, a afirmat Borbely.
Pe de alta parte, intrebat in ce a constat discutia avuta zilele trecute cu presedintele Traian Basescu, seful MMP a mentionat ca a fost vorba despre un dialog telefonic in care i-a expus sefului statului detaliile pe care le-a facut publice in ultimele sale declaratii.
“Cu domnul presedinte am avut o discutie telefonica in care i-am dat aceleasi date pe care vi le-am prezentat si dvs. (cu referire la jurnalisti n.r.) astazi”, a precizat ministrul Mediului.
La inceputul lunii august, Laszlo Borbely a declarat ca Ungaria nu este de acord cu folosirea cianurii la Rosia Montana, dar ca evaluarea proiectului nu se opreste.
Va reamintim faptul ca proiectul intra sub incidenta prevederilor Conventiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera, Ministerul Mediului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, prin adresa nr. 4596 din 21.12.2004, transmiterea notificarilor catre statele posibil afectate: Ungaria, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Slovacia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.