Motiunea pe tema Agriculturii.

Motiunea pe tema Agriculturii.

0 124

Motiunea simpla este intitulata „Programul national pentru agricultura si dezvoltare al Guvernului Boc pe anul 2010; Falimentul fermierilor din Romania”.
Prin acest document, social-democratii si conservatorii cer demiterea ministrului Mihail Dumitru, pentru ca „acesta s-a dovedit incapabil sa administreze multitudinea problemelor cu care se confrunta agricultura si agricultorii din Romania”.
„Am initiat si prezentat aceasta motiune simpla din dorinta de a observa, din analiza succinta a obiectului acestei motiuni, ca fermierii romani sunt tratati discriminatoriu, atat prin politicile nationale, cat si prin modul in care guvernul se implica sa aduca in curtea fermierilor sprijinul Uniunii Europene”, se precizeaza in textul motiunii simple remis AGERPRES de surse social-democrate.
Motiunea de cenzura a fost realizata de Departamentul de Agricultura si Dezvoltare Regionala al PSD, condus de deputatul Victor Surdu.

Agricultura uitata de putere
PSD propune deputatilor, in textul motiunii, „pe baza unor analize amanuntite a problemelor cu care se confrunta agricultorii, regasite si in revendicarile sindicatelor”, ca, pana la momentul dezbaterii in plen a motiunii simple sa se organizeze la nivelul colegiilor uninominale intalniri cu fermierii din zona, pentru a le prezenta motiunea si pentru a lua acceptul lor in privinta votarii sau respingerii acestui text.

Social-democratii acuza actualul Guvern si Ministerul Agriculturii ca nu se implica prin decizii politice in rezolvarea problemelor din acest domeniu, „ceea ce va avea consecinte pe drumul falimentarii agriculturii”.

Printre aceste probleme, PSD+PC a amintit de introducerea in tara, „fara respectarea legislatiei”, a materialului saditor pomicol si viticol si valorificarea acestuia de catre persoane neautorizate, invazia diferitelor produse contrafacute, pierderi la valorificarea imediata a productiei dupa recoltare, neexistenta unui pret prestabilit la produsele de baza pe diferite culturi, „ceea ce determina imposibilitatea stabilirii unei strategii pe ferma de obtinere a profitului”.
De asemenea, in motiune se mai aminteste de neexistenta unei piete de desfacere pentru ca bursa nu este capitalizata, apreciindu-se totodata ca programul „Primul siloz” este nefunctional.
Social-democratii au atras atentia si asupra faptului ca Guvernul nu a luat nicio masura pentru combaterea evaziunii fiscale, ca urmare a comercializarii produselor agroalimentare si ca Executivul nu a stabilit strategia nationala cu privire la cultivarea plantelor modificate genetic.
„Guvernul, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a determinat, prin masurile luate, dezinteresul tot mai mare al fermierilor privind subventia pe hectar, datorita intarzierilor sau a neplatii subventiilor ca urmare a complicarii procedurilor de depunere a documentatiei si a distantei mari pe care trebuie sa o efectueze fermierii pentru a depune documentele la centrele APIA”, se arata in document.
In textul motiunii se face referire si la rolul formelor asociative din agricultura, afirmandu-se ca, in dezbaterea lansata de comisarul european Dacian Ciolos cu privire la Politicile Agricole Comune (PAC), grupul de specialisti pentru dialog cu formele asociative din agricultura existent in cadrul MADR nu functioneaza, ca lipsesc specialistii romani din cadrul Consiliului de Monitorizare de la Bruxelles si ca, in cele 78 de grupe de specialisti existente la nivelul UE, Romania are specialisti doar in opt grupe „deoarece nu isi plateste taxele”.

Sunt solutii!
PSD propune, in document, un set de masuri care sa vina in ajutorul Guvernului si a Ministerului Agriculturii. Printre acestea se numara emiterea ordonantelor de urgenta care sa stabileasca concret ajutoarele de stat acordate producatorilor agricoli incepand cu anul 2010, care sunt sumele si cand se acorda, inainte de rectificarea bugetului din vara acestui an, analiza, in fiecare sedinta de Guvern, a modului in care a autoritatile competente ale statului asigura aplicarea legislatiei pentru combaterea evaziunii si contrabandei in domeniul circulatiei materiilor prime agricole si a produselor agro-alimentare, rectificarea urgenta a bugetului pe anului 2010, pentru a asigura fondurile necesare pentru plata urgenta a ajutoarelor de stat catre fermieri, asigurarea unei transparente totale prin informarea corecta a fermierilor si a primariilor.

Social-democratii mai propun, in acelasi document, inlocuirea urgenta a legii creditului agricol cu o alta forma de sustinere financiara a lucrarilor din agricultura, reducerea de urgenta a accizei la motorina pana la 21 euro/1.000 litri, organizarea de catre Ministerul Agriculturii, la propunerile organizatiilor profesionale, a unor largi dezbateri referitoare la noua Politica Agricola Comuna, ce va fi adoptata incepand cu anul 2013.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.