Prunele – minunile din panerele toamnei
Prunul este unul dintre cel mai putin pretentiosi pomi fructiferi din livezile romanesti, putand fi cultivat de la campie pana la poalele muntilor.
Si pentru ca este perioada recoltelor, iar pe intreg teritoriul tarii noastre sunt desfasurari de forte pentru adunarea prunelor in vederea pregatirii gemurilor si a tuicilor, cred ca ar trebui sa ne oprim pret de cateva minute pentru a vorbi despre cat de important este acest fruct, aparent banal.
De-a lungul timpului el a ajuns sa constituie unul din mijloacele de existenta si sursa de traditii culinare pentru taranii romani.
Romania este si astazi tara cu cea mai mare productie de prune din Europa. Zemoase si cu o culoare unica, prunele au o intrebuintare diversificata, putandu-se consuma:
In comparatie cu alte fructe, au o valoare nutritiva foarte ridicata datorita continutului mare de zahar. Datorita vitaminelor pe care le contin (A, B1, B2, C, PP), a mineralelor (potasiu, calciu, fier si sodiu), prunele sunt o sursa de sanatate, importanta pentru organism de substante nutritive.
Au calitati enegizante datorita zaharurilor pe care le contin, din acelasi motiv fiind stimulente pentru sistemul muscular si pentru activitatea celulelor sistemului nervos;
Prunele sunt o sursa importanta de vitamina C, fibre, potasiu, si fitonutrienti (in special de acid neochlorogenic si acid clorogenic), care s-a dovedit a inhiba oxidarea grasimilor. Fiind un puternic antioxidant, ajuta la protejarea multor parti esentiale ale corpului care sunt bogate in grasimi, cum ar fi celulele creierului, membranele celulare, precum si componente din sange.
Metode de a include prunele in alimentatie
– adauga prune taiate in iaurt, cereale si salate
– gem de prune, marmelada sau compot
– puneti piure de prune uscate in produse de patiserie pentru a reduce grasimea si a adauga umezeala, dulceata si un plus de fibre
– foloseste prune proaspete in deserturi.
De asemenea, si diabeticii pot folosi prune din belsug, deoarece acestea au un indice glicemic scazut.