A inceput GayFest 2010
Cea de-a saptea editie a GayFest, organizata de Asociatia Accept, a inceput luni si se va desfasura pe durata a 6 zile, pana sambata, 22 mai, anunta Mediafax. Evenimentele programate in cadrul GayFest 2010 sunt o expozitie foto despre istoria persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali) din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Germania, filme de scurt metraj, cele mai vechi filme gay, ateliere, concerte, petreceri, o piesa de teatru si Marsul Diversitatii, programat in ultima zi, pe 22 mai, de la ora 17.00.
In aceeasi zi, Noua Dreapta va organiza Marsul pentru Normalitate, considerand ca „parada homosexualilor reprezinta o manifestare cu caracter provocator, obscen si anti-social, care aduce atingere bunelor moravuri si ordinii publice”. Manifestarea este autorizata de Primaria Capitalei si va avea loc intre orele 11:00 – 13:00 pe traseul: Ateneul Roman – Calea Victoriei – Splaiul Independentei – Dealul Mitropoliei (Piata Unirii). Adunarea participantilor se va face in fata Ateneului Roman intre orele 11:00 – 11:30.
Editia din acest an a GayFest marcheaza si Ziua Internationala de Lupta Impotriva Homofobiei si Transfobiei, celebrata in fiecare an, pe 17 mai. Sarbatoarea aminteste ziua in care homosexualitatea nu a mai fost considerata boala, fiind scoasa din Clasificarea Statistica Internationala a Bolilor si Problemelor Legate de Sanatate realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Manifestare cu sprijin international consistent
GayFest 2010 se bucura de sustinerea ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, si a episcopului Metropolitan Community Churches, Diane Fischer, care au transmis, luni, cate un mesaj de sustinere pentru organizatori si participanti. Robin Barnett a afirmat luni, intr-o conferinta de presa, marcand startul saptamanii speciale a diversitatii, ca Guvernul britanic este un sustinator al drepturilor omului si al libertatilor fundamentale, iar Ambasada Marii Britanii la Bucuresti se numara printre aliatii de nadejde ai Asociatiei Accept.
„Pozitia noastra fata de comunitatea minoritatilor sexuale este foarte simpla. Intr-o societate deschisa si diversa, fiecare individ trebuie tratat egal, fara a se tine cont de orientarea sexuala”, a afirmat Robin Barnett, adaugand ca apreciaza lupta pentru toleranta a Guvernului roman, care a stabilit o lege pentru protejarea minoritatilor, inclusiv a celor sexuale.
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a trimis si el un mesaj scris pentru organizatorii GayFest, aratand ca este momentul pentru o evolutie a mentalitatii societatii. El a precizat ca trebuie luptat pentru ca homosexualii sa fie vizibili fara sa fie intimidati sau hartuiti si sa beneficieze de aceleasi drepturi si de aceeasi protectie ca si restul cetatenilor.