UE iti desteleneste lotul, dar nu-ti baga si plugul in brazda

UE iti desteleneste lotul, dar nu-ti baga si plugul in brazda

0 120

Fermierii brasoveni au descoperit cum sa primeasca subventii fara sa-si lucreze pamanturile. In judet s-au solicitat si acordat subventii pentru terenuri care depasesc de mai multe suprafata localitatii pe care se afla loturile cu pricina! De vina sunt si forurile europene, care acorda fonduri indiferent daca beneficiarii cultiva terenurile respective. Ca sa puna capat acestor situatii, Institutia Prefectului a dispus controale in intreg judetul.
Multi fermieri declara ca au in concesiune, arenda sau alta forma de detinere terenuri pentru care primesc pana la 12 milioane de lei vechi pe hectar, fara sa faca apoi nimic pentru a lucra terenul respectiv. Agentia de Plati si Interventie in Agricultura spune ca Uniunea Europeana nu obliga fermierul sa faca lucrari ci doar sa intretina terenurile respective. Adica, pe romaneste spus, sa nu-l lase plin de buruieni. Pentru ca esantionul de control al APIA este de doar 5% din total terenurilor, nu este de mirare ca tot mai multe suprafete din judet raman nefolosite. Mai ales ca, pentru a primi subventii de sute de euro din partea Uniunii Europene, este suficient sa detii un teren.
De altfel, oficialii europeni sunt constienti ca subventionarea pe care o practica, in lipsa constrangerii fermierilor de a-si cultiva loturile pentru care primesc fonduri, incurajeaza nepasarea pentru starea culturilor. Este, de altfel, scopul nemarturisit al acestor campanii de alocari de fonduri, care au efectul pervers de a-l tine pe cultivatorul roman departe de piata concurentiala europeana si de a-i obliga pe consumatorii de la noi sa cumpere produse importate din Uniune.
Conducerea APIA sustine ca beneficiarii acestor subventii sunt verificati permanent cu ajutorul unui sistem integrat de administrare si control. Fermierii care gresesc in raportarile pe care le fac sunt depistati si ulterior depunctati la alocarile ulteriore de subventii.
In ciuda dezinteresului incurajat de efectul colateral al subventionarii, in judet exista cateva localitati unde suprafatele agricole sunt lucrate in proportie de 90%.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.