Rentierii agricoli –
iobagi ai epocii moderne
Renta viagera agricola reprezinta o masura luata de stat in domeniul reformarii proprietatii prin intermediul Legii nr.247/2005 privind reforma in domeniul proprietatii si justitiei.
Aceasta are drept obiectiv concentrarea suprafetelor agricole in exploatari eficiente, obiectiv impus de necesitatea modernizarii agriculturii romanesti. Renta viagera agricola se plateste rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole aflate in proprietatea sa si care sunt situate in extravilan, avand o suprafata de pana la 10 hectare, cu posibilitatea pastrarii a cel mult 0,5 hectare pentru folosinta proprie.
Implementarea acestei masuri necesita un interval mai mare de timp pentru a
se produce efectul scontat, renta viagera agricola putand fi chiar adoptata sub forma
pensionarii anticipate a agricultorilor.
La Brasov, si in toata tara, de-altfel, rentierii agricoli trebuiau sa-si vizeze carnetele pana la data de 29 august, adica luni.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a anuntat ca persoanele care au dobandit calitatea de rentier ca este important sa se prezinte pana la data de 29 august Centrul judetean al agentiei in vederea vizarii carnetului de rentier. Acestia trebuie sa prezinte carnetul de rentier agricol si actul de identitate.
In cazul decesului rentierului agricol, renta datorata acestuia poate fi incasata de mostenitorii sai.
Desi s-a dorit a fi o masura „de salvare†a agriculturii romanesti care acum cateva zeci de ani dadea Granarul Europei, acest „program†s-a dovedit a fi, intr-un final, un esec, daca ar fi sa analizam cifrele.
Taranii se simt deprivati de „glieâ€, ca in epoca iobagiei, si se prezinta in fata Statului ca vitele duse la taiere, nefiind convinsi nici in ruptul capului ca ceea ce fac este bine.
Multi dintre acestia au nenumarate intrebari la care li se raspunde mai mult sau mai putin vag.
In situtia in care am vandut teren agricol unui alt cetatean roman,pot sa mai primesc renta viagera pe terenul deja vandut ?
Din pacate ,†legea †(de fapt – un document cu caracter instrumental gandit in folosul unei categorii definite de speculatori ) asa sustine indiferent daca, asa cum se si observa , esenta cazului este absurdul pur.
De fapt, pentru ca vinde pamantul ,ca particular,altui particular, taranul beneficiar va fi platit (carevasazica, “despagubitâ€) nu de catre cumparator – asa cum ar fi fost firesc – ci de catre “colectivitate†si din banii publici, adica de la mine,de la tine si dela toti cei ce contribuie cu bani la „aventurile†Reformei. Dar, vorba ceea, mai e mult pana departe si nu se stie daca vom ajunge vreodata.
La nivelul judetului Brasov sunt inregistrati aproximativ 800 de rentieri. Renta viagera este un ajutor acordat proprietarilor de terenuri care au peste 65 de ani si au arendat sau au vandut terenul detinut. Suma de plata este echivalentul in lei a 50 de euro/hectar/an in cazul arendarii si a 100 de euro/hectar/an in cazul vanzarii.