Sf. Simion Stalpnicul – patronul vanturilor si al cutremurelor

Sf. Simion Stalpnicul – patronul vanturilor si al cutremurelor

0 166

In ziua de 1 septembrie ii pomenim pe Sf. Simion Stalpnicul si pe mama sa, Marta. In credinta populara, Simion Stalpnicul este cel care, stand intr-un picior pe un stalp inalt, sustine cerul si pamantul.
Sfantul Simion Stalpnicul se serbeaza cu credinta ca el il duce pe om de la pamant la cer pe scara.
Slavitul Simeon era din partile Ciliciei, fiu al unor parinti crestini. Era cioban la oile tatalui sau. La varsta de 13 ani si-a parasit familia si turma de oi, cautand un loc cat mai izolat, pentru post si rugaciune. Ajungand la o manastire, egumenul Sf. Timotei l-a primit in randul monahilor sai; apoi s-a adapostit intr-o pestera, care era mai potrivita asteptarilor sale. Trei ani de post, rugaciune si privatiuni a trait acolo, pana au aflat credinciosii si au venit la el pentru invataturi sfinte si tamaduire. Tulburat in rugaciunile sale, Sfantul a parasit si pestera, ascunzandu-se in varful unui munte, unde si mai abitir s-a nevoit, apoi a recurs la un stil de viata nemaiantalnit pana atunci; si-a facut un stalp inalt de 40 de coti, pe care a vietuit 20 de ani. Acolo nu putea aici sa se culce, nici sa sada, singurul fel de odihna fiind rezemarea de ingraditura ce-si facuse de jur-imprejurul stalpului. Multime fara numar venea sa vada ostenelile lui Simion, sa se roage impreuna cu el si sa-i asculte cuvantarile. Asa i-a botezat pe multi pagani in legea crestinilor.

Obiceiuri din Strabuni

Stalpnicul este cel care, in credinta populara, sustine cerul si pamantul, stand intr-un picior pe un stalp inalt. El este patronul vanturilor si poate produce cutremure.
Cand nu e destul de sarbatorit de oameni, Sfantul Simion produce cutremure si furtuni, ca razbunare. Se tine si ca sa nu se darame casele de pe temelie. Cine munceste in aceasta zi se face stalp de piatra!
Daca dimineata e ploioasa, si primavara va fi ploioasa. Daca la amiaza e frumos, va fi si anul bun. Daca toata ziua ploua sau e soare, va fi tot anul ploios ori secetos. Daca Sfantul Simion e posomorat, toamna va fi rea si oamenii nu-si vor putea strange recoltele. Daca va tuna in aceasta zi, va fi toamna lunga.
Ziua lui Simion este totodata si ziua cand pasarile isi iau „boierescul”, adica partea care li se cuvine din fiecare holda de grau. Se spune ca, intr-o vizuina de munte sau de codru, traieste o batrana, imparateasa tuturor pasarilor. In aceasta zi merg toate pasarile la ea si le masoara cu dimerlia, numai varful il rade si acela zboara inapoi, iar celelalte ii raman, sa-i fie hrana batranei peste an. De aceea, in ziua de Sfantul Simion nu vei gasi o vrabie, nici sa dai un galben.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.