Raspunderea magistratilor stabilita prin Ordonanta?

Raspunderea magistratilor stabilita prin Ordonanta?

0 155

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, la Scoala de vara a a tinerilor democrati-liberali, de la Eforie Nord, ca raspunderea magistratilor se poate stabili si printr-o lege data de Guvern si nu neaparat prin Constitutie, precizand ca urmare a deciziilor luate in instanta privind contestatiile la legea prin care Executivul a decis sa reduca salariile bugetarilor cu 25% Romania ar trebui sa plateasca noua miliarde de lei.
„Se poate stabili si prin lege raspunderea magistratilor, nu neaparat prin Constitutie. Sigur, Constitutia n-ar mai lasa loc de interpretare. Dar sistemul de raspundere a magistratilor pentru deciziile eronate se poate stabili prin lege. Deci, daca Guvernul vrea poate sa dea o lege.(…) Este suficient sa se dea o lege”, a declarat presedintele Romaniei.

Judecatori care fac probleme Trgimului Basescu
Traian Basescu a continuat afirmand ca „Romania are o mare problema. Sunt judecatori care creeaza ei lege”, si a dat ca exemplu actului normativ prin care Guvernul a redus salariile cu 25%, lege declarata constitutionala.
„Magistratii, in instante, au stabilit ca Guvernul trebuie sa plateasca acesti bani. In asa fel incat, in momentul de fata, prin hotararile judecatoresti, Guvernul ar trebui sa plateasca peste noua miliarde de lei. Sigur ca este imposibil, pentru ca nu exista acesti bani. Dar ma intreb, magistratul trebuie sa aplice legea sau sa creeze legea ? Daca legea era neconstitutionala, magistratul ar fi avut dreptate sa aiba o alta pozitie decat sa spuna sa n-o aplice. Dar, atat timp cat legea a trecut prin Curtea Constitutionala, a fost constatata a fi constitutionala, de ce magistratii nu aplica legea?”, a mai spus seful statului, care a adaugat ca „aici sunt probleme ale sistemului judiciar”.
Traian Basescu a afirmat ca vazand „avalansa de hotarari judecatoresti care obligau Guvernul sa plateasca salariile, desi nu avea de unde”, a constatat ca „datorita pozitiilor justitiei, legile, cel putin cele financiar fiscale, sunt puse sub semnul intrebarii de agentiile de rating”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.