Anorexia afecteaza reversibil creierul
Anorexia, boala care duce la pierderi semnificative ale greutatii unei persoane, afecteaza si creierul. Iar prin asta nu ma refer la faptul ca boala in sine este de cele mai multe ori declansata pe fond psihologic.
Anorexia poate insemna doar lipsa poftei de mancare cauzata de boli febrile, digestive sau alte asemenea. Dar cea mai cunoscuta forma (cunoscuta publicului larg doritor de o “silueta” obtinuta altfel decat la sala) este cea in care persoanele se infometeaza sau mananca dupa care vomita inainte de a se digera alimentele. Rezultatul: cei afectati devin subnutriti si apar o multime de probleme medicale. Unul dintre organele afectate este creierul, care pierde o parte din materia cenusie. Cercetatorii vin insa cu o veste buna, fara sa stie nici ei de ce.
Se pare ca situatia nu este ireversibila, anunta livescience.com. S-a observat ca la persoanele care au reusit sa-si mentina timp de un an greutatea in limite acceptabile (a se citi acceptabile din punctul de vedere al medicilor, nu al bolnavilor) creierul nu arata nicio diferenta in greutate fata de cele ale subiectilor care nu au suferit de o dereglare alimentara. Insasi specialistii care studiaza boala nu au putut sa explice fenomenul de regenerare a materiei cenusii.