Guvernul Emil Boc va fi schimbat !
Guvernul Emil Boc va fi schimbat dupa ce isi asuma responsabilitatea pe masurile anti-criza negociate cu FMI, iar presedintele Traian Basescu va continua sa ramana principalul purtator de cuvant al mesajului anti-criza si negociator in jurul aplicarii programului de austeritate, sustine un studiu realizat de Marker Global, un think tank din Londra (Marea Britanie), specializat in analiza de risc in tarile emergente. Potrivit autorilor, principalul risc economic este incapacitatea guvernului de a pune in practica masurile FMI, in ciuda lipsei de alternative.
Riscuri politice:
Introducerea pachetului de reforme economice agreate cu FMI risca sa fie pusa in pericol din cauza luptelor politice si a continuarii dezbaterilor daca masurile de austeritate sunt necesare. In ciuda acestei lipse de consens intre principalele partide politice, coalitia PDL – UDMR nu se va destrama pe termen scurt.
Ne asteptam la schimbarea actualului guvern dupa ce guvernul Boc isi asuma responsabilitatea pe masurile anti-criza negociate cu FMI. Presedintele Traian Basescu va continua sa ramana principalul purtator de cuvant al mesajului anti-criza si negociator in jurul aplicarii programului de austeritate. Rolul intarit al presedintelui va continua sa submineze credibilitatea institutiei guvernului, care va crea probleme la negocierile cu sindicatele. Ne asteptam la cateva luni de proteste sindicale.
Partidele principale de opozitie – PSD si PNL – vor introduce o motiune de cenzura impotriva guvernului, dar efortul lor se va solda cu un esec. Coalitia se poate baza pe sprijinul grupurilor parlamentare ale independentilor si minoritatilor etnice si, ca urmare, o criza politica ca cea din noiembrie 2009 va fi prevenita.
Riscuri economice:
Riscul principal este incapacitatea guvernului de a pune in practica masurile FMI, in ciuda lipsei de alternative. Considerand ca adoptarea pachetului de reforme s-a facut doar la sfarsitul lunii mai, ne asteptam ca bordul FMI sa acorde urmatoarea transa a imprumutului, de 850 de milioane de euro, la mijlocul lunii iunie.
Anticipam o crestere marcata a somajului, mai ales daca guvernul reuseste sa implementeze masurile legate de reducerea personalului bugetar. Din pacate, nu exista o strategie de pregatire profesionala si directionare a somerilor si, prin urmare, protestele sociale vor fi marcante in urmatoarele luni. Aceste proteste vor incetini si mai mult implementarea masurilor de reducere a deficitului bugetar.
Riscul cel mai mare ramane amanarea aplicarilor masurilor de reformare a sistemului de stat. Ca urmare, ne asteptam la mariri de impozite incepand din septembrie (inclusiv pe venit si cota TVA).
Marker Global este un think-tank specializat in analiza de risc in tarile emergente, avand sediul la Londra (Marea Britanie).