Ne intoarcem la case ecologice!

Ne intoarcem la case ecologice!

0 130

Casele ecologice sunt din ce in ce mai mult in centrul atentiei, mai ales ca pot reprezenta si o varianta ieftina. raspunde unul dintre cei mai renumiti specialisti din tara noastra, in aceeasi masura arhitect, profesor si cercetator Prof. dr. arh. Cristina Ochinciuc.

Ce este o casa/cladire ecologica?
O cladire ecologica este rezultatul unei proiectari speciale in context, si anume: pentru un amplasament cu caracteristicile sale specifice (urban, rural, zone mai mult sau mai putin construite, integrata intr-un anumit peisaj si intr-un anumit microclimat etc.), pentru anumite necesitati specifice ale proprietarilor cladirii si care sa corespunda unui anumit stil de viata. Toate aceste principii fac dintr-o cladire ecologica o cladire unica si relevanta. Casa ecologica trebuie sa fie o casa sanatoasa pentru un om sanatos, pentru o familie sanatoasa. Starea bio-psihica a celui care locuieste depinde de felul in care casa raspunde nevoilor familiale specifice si stilului de via¬ta al familiei si in aceeasi masura depinde de cat costa aceasta casa in intretinere pe intreaga perioada de viata a cladirii. Cel care vrea sa-si construiasca o casa ecologica trebuie sa se gandeasca ca va face o investitie pe termen lung, ca acea casa nu va trebui sa-l coste mult in intretinere, ca va trebui sa locuiasca intr-un mediu interior si exterior sanatos.

Exista reglementari in aceasta privinta?
Exista reglementari privind cele patru categorii de confort: confortul termic, igienic, acustic si vizual. Specialistii proiectanti si acum, mai nou, auditorii energetici colaboreaza intr-un sistem pe care il denumim „integrat” la rezultatul care se materializeaza in conceptia de arhitectura a cladirii. Se lucreaza cu reglementari si normative specifice, care sufera imbunatatiri odata cu noi principii de proiectare (dar care se supun unor alte principii arhitecturale, compozitionale si stilistice in final) cum ar fi standardele casei pasive (casa care consuma numai 15 kWh/mp/an pentru incalzirea spatiilor interioare).

Din ce materiale sunt facute ¬casele ecologice?
Toate materialele de constructie au o energie inglobata, si anume acea energie necesara extractiei materialului brut, procesarii lui, apoi cea necesara productiei, transportului si montarii lor pe santier. Exista un numar de strategii recunoscute pentru a reduce aceste energii inglobate. Deseurile rezultate in urma santierului si reutilizarea in noile construc¬tii reduc atat energia necesara producerii de noi materiale de constructii, cat si impactul asupra mediului. Materialele care pot fi reciclate contin mai putina energie inglobata, energie necesara la extractie, transport sau procesare. Materialele produse local necesita mult mai putina energie pentru transport. De exemplu, energia inglobata in beton poate fi redusa inlocuind o cantitate de ciment cu cenusa – un subprodus deseu rezultat in urma combustiei carbunelui utilizat pentru generarea electricitatii. Tipic pentru cladirile ecologice este insa utilizarea materialelor naturale. Utilizarea materialelor de constructii ecologice atat pentru structura casei, cat si pentru inchiderea fata¬delor si acoperisului, de asemenea pentru finisajele interioare si pentru mobilier, este o problema complexa. Trebuie sa ne gandim la calitatea aerului interior si la efectele pe care adezivii sau tipurile de vopsitorii le au asupra sanatatii noastre. Sindromul casei bolnave se refera insa si la corectitudinea de executie a unor detalii prin care este controlata umiditatea care poate stagna in interiorul materialelor de constructii si care poate conduce la condens. Aparitia mucegaiului si apoi a sporilor este ultima faza de imbolnavire a casei. Controlul trebuie facut mult mai devreme.

Ce solutii (pentru incalzire, ¬climatizare, ventilare etc.) pot fi adoptate la o casa ecologica?
Toate solutiile au in vedere eficienta energetica fara a abdica de la niciunul dintre standardele de confort despre care am amintit mai sus. Termoizolarea cu alegerea unui termosistem, care sa fie corect executat si garantat si utilizarea materialelor performante pentru realizarea finisajului anvelopei cladirii (fatade si acoperis), alegerea tamplariei performante cu triplu vitraj, proiectarea adecvata a diferitelor sisteme de umbrire, alegerea corecta a tipului de ventilare in functie de tipul de termoizolare sau de incadrare a cladirii pe trepte diferentiate de control al consumului de energie (naturala, hibrida sau IVAC) sunt solutii ce pot fi adoptate la o casa ecologica fara a risipi bani pe aparatele de aer conditionat sau pe alte echipamente cu consum mare de energie.

Sfaturi/recomandari, fara resurse financiare deosebite?
Alegeti o echipa de proiectare in sistem integrat impreuna cu care sa fixati strategiile generale de proiectare a unei case controlate „pasiv”. Trebuie luate toate avantajele pe care amplasamentul le ofera: orientare cardinala, energii alternative ieftine cum este soarele utilizat in cazul colectorilor solari pentru prepararea apei calde menajere. Cladirile mici, eficiente din punct de vedere al utilizarii spatiilor interioare trebuie sa fie asociate unei amprente mici la sol si unui indice de compactitate controlat. Profitati de soarele dinspre sud! Serele sunt spatii versatile care in conditii diferentiate si controlate de functionare pe timpul iernii sau pe timpul anotimpului calduros aduc un plus de confort locuirii. Nu faceti totusi economii la performanta intregului sistem cladire, asa cum este o casa considerata astazi. Alegeti chiar si tipurile de geam in functie de orientarea cardinala a fatadelor pe care se situeaza. Cereti echipei de proiectare sa va proiecteze casa in termeni de control al consumurilor: de energie, apa si deseuri. Dati dovada de imaginatie si inventivitate si lasati iedera sa creasca pe casa. De la alegerea terenului pe care doriti sa va construiti casa si pana la cel mai mic detaliu, exista enorm de multe optiuni pentru a trai ecologic la nivelul low-cost.

Prof. dr. arh. Cristina Ochinciuc, Universitatea de Arhitectura Ion Mincu, cristinaochinciuc@yahoo.com

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.