Reuniune la varf Rusia-UE

Reuniune la varf Rusia-UE

0 172

Orasul Rostov pe Don, aflat in sudul Rusiei, nu departe de tarmul Marii Azov, este locul in care anul acesta se desfasoara reuniunea la varf UE-Rusia. Pentru prima data, UE va fi reprezentata, pe langa presedintele Comisiei, Jose Manuel Durao Barrroso, si de noul presedinte permanent al Consiliului European, Hermann van Rompuy, dimpreuna cu noua responsabila pentru politica externa a Uniunii, Catherine Ashton. Din partea Federatiei Ruse, la intalniri va lua parte presedintele Dimitri Medvedev si seful diplomatiei, Serghei Lavrov. Ordinea de zi este complexa, cuprinzand parteneriatul bilateral de modernizare si chestiuni de politica internationala, de pilda programul atomic iranian sau criza monedei euro, la care nu se asteapta insa rezultate concrete. Fiodor Lukianov, expert in relatii internationale, deplange faptul ca nu exista o strategie pe termen lung de dezvoltare a parteneriatului UE-Rusia: „Relatiile noastre cu UE sunt prea vagi. Se tot recurge la diverse formule fiindca nu exista teluri concrete. Ce vor de fapt Rusia si UE una de la cealalta in urmatorii cinci sau zece ani? Nimeni nu are raspuns la aceasta intrebare.”
Pana acum a fost elaborat numai un memorandum privind partneriatul de modernizare. Initiat in cursul reuniunii trecute, desfasurata la Stockholm, documentul isi propune o insiruire a principiilor care stau la baza parteneriatului amintit, de exemplu inlaturarea barierelor comerciale sau stimualrea investitiilor in tehnologia de varf. Poate ca acum, la Rostov pe Don, acest memorandum va fi adoptat. Cu privire la alte chestiuni concrete, cum ar fi desfiintarea obligativitatii vizelor Schengen pentru cetatenii rusi, lucrurile sunt mai complicate. Chestiunea libertatii de calatorie este insa cruciala pentru raporturile Rusiei cu vecinii de la vest, evidentiaza ambasadorul Moscovei la UE, Vladimir Cisiov: „Aceasta va fi una din principalele teme ale reuniunii si va fi de mare interes si pentru opinia publica. E de inteles, fiindca atunci cand vorbim de pretul cerealelor sau otelului, chestiunea priveste direct cateva mii de persoane. Daca vorbim insa de problema vizelor, aceasta afecteaza milioane de oameni. Milioane de cetateni ai Federatiei Ruse vor sa mearga anual in UE, milioane de cetateni ai UE vor sa vina, dintr-un motiv sau altul, la noi.”
Cisiov a adaugat ca presedintele Dimitri Medvedev ar fi de acord cu desfiintarea imediata a vizelor, si de aceea vrea sa afle care sunt propunerile concrete ale UE in vedera atingerii acestui tel. De partea celalta, sefa diplomatiei comunitare, Catherine Ashton, apreciaza ca mai e cale lunga pana la libertatea totala de calatorie, Rusia trebuind sa-si securizeze mai intai granitele cu tarile asiatice.
O alta chestiune inscrisa pe ordinea de zi este criza din spatiul euro. Viceministrul rus de Externe Alexandr Grusco a declarat in acest sens: ” Observam cu atentie cum incearca UE sa gestioneze criza care afecteaza sever o serie de state. Observam ce masuri se iau pentru consolidarea monedei comune si a sistemului financiar european. Nu este vorba aici de curiozitate. Noi avem multe interese comune cu UE – sociale, economice si politice. Apoi, mare parte din rezerva noastra valutara este in euro.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.