Geoana: CSAT sa se pronunte in invocarea art. 53 din Constitutie

Geoana: CSAT sa se pronunte in invocarea art. 53 din Constitutie

0 119

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat dupa sedinta Birourilor Permanente reunite, ca s-a decis solicitarea unui punct de vedere de la CSAT legat de legile ce vor fi asumate de Guvern, avand in vedere ca Executivul a invocat siguranta nationala in sprijinul masurilor anticriza.
El a spus ca dat fiind faptul ca s-a invocat siguranta nationala in legatura cu masurile anticriza sustinute de Guvern, se dovedeste necesar un punct de vedere al CSAT legat de acestea.
„Cu privire la CSAT, opinia mea este ca in aceasta saptamana exista obligatia convocarii CSAT pentru a certifica daca intr-adevar suntem in fata unei situatii de pericol la adresa securitatii nationale, pentru ca unii istorici ne aduc aminte ca in anii ’30 au fost restranse drepturile cetatenesti. Dar aia era in 1930. Nu-mi aduc aminte si nu am cunostiinta ca undeva in lumea democratica de astazi sa se fi produs o restrangere de drepturi cetatenesti. Este clar ca este un artificiu constitutional, dar dorim ca CSAT sa ne confirme in scris daca acest lucru este intr-adevar o amenintare la adresa securitatii nationale si in ce parametri”, a conchis Geoana.
De asemenea, el a precizat ca Parlamentul a solicitat CSAT transmiterea unui raport, pentru ca aceste proiecte au fost adoptate prin invocarea articolului 53 din Constitutie, care prevede restrangerea drepturilor cetatenesti pe motive de siguranta nationala.

„nimic nu e batut in cuie”,
Presedintele Senatului a declarat, referindu-se la posibilitatea ca membrii conducerilor Parlamentului sa nu stabileasca sedinta de asumare a raspunderii de catre Guvern sa nu aiba loc luni, ca „nimic nu e batut in cuie”, aratand ca avizele de la CES si CSAT sunt obligatorii.
„Depinde foarte mult si de raspunsurile pe care le primim din partea Executivului, pentru ca daca Executivul, CSAT confirma intr-un termen rezonabil ca vor intra intr-o logica procedurala, legala si democratica, nu vad niciun fel de motiv pentru ca acest calendar sa fie modificat. Daca, in schimb, va exista o obstructionare din partea acestor institutii, Biroul Permanent de maine (miercuri) va putea sa ia deciziile pe care le considera necesare si utile. (…) Nimic nu e batut in cuie. Dar cred ca sunt sanse corecte ca saptamana viitoare angajarea raspunderii sa aiba loc”, a declarat Mircea Geoana.
El a spus ca membrii conducerilor Camerei Deputatilor si Senatului doresc sa afle de la Emil Boc de ce nu exista la mapa avizul CES.
„Cu privire la invitarea primului ministru in fata Birourilor Permanente, vreau sa spun ca acest lucru (prezenta lui Emil Boc -n.r.) nu este obligatoriu, dar cred ca, tinand cont de faptul ca suntem in fata unui pachet legislativ fara precedent in istoria ultimilor 20 de ani, care afecteaza soarta a milioane de romani, si care ar trebui sa primeasca o discutie serioasa si rationala cu membrii Birorurilor Permanente Reunite. Eu voi sustine ca va trebui sa parcurgem intr-un ritm corect calendarul dezbaterilor. Evident, motiunea de cenzura pe care opozitia pe care o pregateste va trebui sa reprezinte un alt moment politic important. Sunt convins ca domnul prim ministru va reflecta cu privire la aceasta invitatie. (…) Maine vom vedea la BPR care sunt deciziile pe care le vom lua”, a mai spus presedintele Senatului.
Chestionat daca, in lipsa avizelor, procedura de asumare a raspunderii poate continua, Geoana a aratat ca „este o discutie juridica mai complexa”, explicand ca absenta din varii motive a avizului CES poate fi suplinita daca in termen de 30 de zile Consiliul nu se poate pronunta.
El a tinut sa precizeze ca nu se doreste o tergiversare, ci o clarificare cu privire la aceste aspecte.

Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au decis sa il invite pe premierul Emil Boc la o sedinta a conducerilor Camerelor, miercuri, la ora 13.00.
Potrivit chestorului Ioan Chelaru, premierul Emil Boc va fi invitat intr-o sedinta extraordinara a Birourilor Permanente Reunite pentru a da explicatii cu privire la cele doua Legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.