Sfintii Calendarului Popular al lunii Iunie

Sfintii Calendarului Popular al lunii Iunie

0 377
Denumirea lunii iunie provine de la zeita Iuno, protectoare a femeilor casatorite. In traditia populara luna iunie se numeste ciresar sau luna cireselor, deoarece in aceasta luna se coc ciresele.
Cele mai importante sarbatori traditionale ale lunii iunie sunt:
 
11 Iunie: Sf. Vartolomeu
In traditia romaneasca, Sfantul Vartolomeu, numit si Vartolomeul graului, este o sarbatoare de miez de vara. Din acest moment, ziua incepe sa scada, vara trecand inspre iarna. Mai precis, vara se invarteste inspre iarna.
Verbul a invarti (de unde si numele sfantului Vartolomeu) caracterizeaza toata aceasta sarbatoare. Femeile nu trebuie sa toarca (miscarea presupune invartirea fusului). Mai mult, nu se lucreaza in general, intrucat e pericol de vartejuri, de furtuni, sau chiar de ameteli.
 
12 Iunie: Sf. Onufrie Sarbatoarea
Sfantului Onufrie, sau Onufrei, este considerata si ea o zi a miezului de vara. Numita si ziua soarecilor, se tine pentru ca viermii si soarecii sa nu manance recoltele. Se spune si ca, daca ploua, nu vor mai fi soareci tot anul.
Ca si Sf. Vartolomeu, Sf. Onufrei aduce grindina si vijelii. 14 Iunie: Sf. Eliseu Ziua Sf. Eliseu se serbeaza pentru obtinerea unor recolte de grau bogate. Daca se lucreaza, este pericol de grindina.
 
19 Iunie: Sf. Iuda
In traditia populara, Sf. Iuda sustine unul din pilonii pe care se sprijina pamantul. Se crede ca, atunci cand Iuda va roade acest stalp, pamantul se va prabusi si lumea va fi distrusa. Dupa unele credinte, Iuda ar fi fost frate cu Sf. Ilie. De aceea, el are putere asupra furtunilor si grindinei.
 
24 Iunie:Sanzienele (Dragaica)
In calendarul popular sarbatoarea Sanzienelor este un moment al solstitiului de vara, marcat de numeroase credinte si practici magice. Ne aflam in ziua in care soarele are putere maxima, dincolo de care va urma partea rece si intunecoasa a anului, cand timpul incepe sa se degradeze si sa imbatraneasca, asociindu-se sfarsitului.
Semnificatii importante pentru aceasta zi au si Sanzienele sau Dragaicele. Desi acestea sunt doua denumiri diferite ale unor divinitati similare (Sanziene in Transilvania, Maramures, Banat, Oltenia si Bucovina si Dragaice in Muntenia, Oltenia si Moldova), se pot deosebi nuante oarecum diferite.
 
29 Iunie: San-Petru de Vara;
Sfintii Petru si Pavel (Sarbatoarea lupilor) Sfintii Petru si Pavel stau pe luna, de-o parte si de alta a acesteia. Sf. Petru este detinatorul cheilor de la poarta si de la incaperile Raiului, dar si mana dreapta a lui Dumnezeu. Petru este cel care stapaneste piatra, grindina si este patronul agricultorilor. 30 Iunie: Pietrele lui Sanpetru In calendarul popular,
30 iunie este cea de-a doua zi a sarbatorii lui Sanpetru. Oamenii o respecta de frica lupilor, a trasnetelor si a grindinei.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.