Andreea Paul Vass, calculul de optimalitate
si concedieri de sute de mii de bugetari
Andreea Vass-Paul, consiliera premierului Emil Boc, a declarat joi ca numarul bugetarilor care vor fi concediati anul viitor ar putea ajunge la 125.000 de persoane, pe langa reducerea de 70.000 de posturi in sectorul public, pana la sfarsitul acestui an, relateaza Mediafax, care citeaza un interviu acordat ProTV.
„Viteza cu care se reia cresterea salariilor si a pensiilor depinde in mare masura de viteza cu care restructuram numarul de bugetari in administratia publica. Ne-am propus in acelasi pachet de masuri de austeritate o restructurare de cel putin 70.000 de bugetari pana la sfarsitul anului, ori asta se traduce in revenirea foarte rapida la nivelul actual al salariilor si pensiilor”, a spus consiliera premierului.
Intrebata care este cifra de restructurare pentru 2011, Andreea Paul-Vass a raspuns ca „o analiza de optimalitate care porneste de sus in jos” poate sa reclame nevoia unor suplimentari de restructurare de 125.000 persoane.
Ea a precizat totodata ca, in realitate, cifra concreta va rezulta din propunerile prezentate de fiecare institutie publica in parte, pe baza analizelor de cost- beneficiu, a normativelor de personal si standardelor de cost, respectiv analiza calitatii serviciului public de care raspund.
„Este doar un calcul de optimalitate, o analiza la nivel macro care reclama nevoia de diminuare a numarului de bugetari cu exact surplusul nejustificat economic din anii 2007-2008, cand avem de a face cu o supraincarcare a aparatului public cu 250.000 de persoane, ori efortul acesta va fi de a ajunge la nivelul de inzestrare cu personal la nivelul anului 2007”, a aratat consilierul.
O realitate trista – concedieri de sute de mii de euro
Guvernul s-a angajat prin scrisoarea de intentie cu FMI sa limiteze pana la inceputul anului viitor personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari, putin peste 5%.
Potrivit ultimelor date prezentate de Guvern, la finele lunii martie numarul de personal in sectorul public s-a ridicat la 1,36 milioane de angajati, cu 36.000 de salariati mai putin decat in decembrie 2008.
Surse participante la negocierile cu FMI declarau, la inceputul lunii mai, ca peste 140.000 de angajati din sectorul public vor fi disponibilizati pana la inceputul anului viitor, pentru a mentine cheltuielile de personal in 2011 in limitele convenite cu FMI.
Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, a declarat, luni, ca personalul din sectorul public ar trebui sa scada pe termen mediu, in urmatorii ani, cu 250.000 de salariati, respectiv o reducere similara angajarilor suplimentare din perioada 2006-2008.