Cum va fi vremea in luna iunie – iulie?
Zile toride si secetoase urmate de furtuni, tornade si inundatii cu pagube insemnate. Sunt doar citeva dintre previziunile pentru urmatoarele luni facute de directorul de prognoza al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).
Explicatia e simpla: sub efectul incalzirii globale, stratul de gheata polar a atins cele mai mici cote din istorie. La vremuri tulburi, nici vremea nu arata prea bine. Incalzirea globala aduce cu ea fenomene extreme, care isi arata fata si in Romania.
„Inregistram cam 10 tornade pe an, dar de intensitate mai mica decat cele din Statele Unite”, a declarat directorul de prognoza, Aurora Bell.
„Ne asteptam la o usoara crestere a numarului de fenomene severe asociata cu o crestere a temperaturii medii globale. Ele vor fi fenomene periculoase pentru noi. Pot sa puna in pericol viata si bunurile”.
In Baragan, Dobrogea si sudul Olteniei vom avea perioade se seceta indelungate, fara pic de ploaie luni in sir. Ploile care vor veni, vor avea si ele efecte dezastruase.
„Baraganul si sudul Olteniei sunt zonele tarii cu rezerva mica de apa, sunt zonele in care seceta e frecventa. Cele mai ridicate temperaturi aici s-au inregistrat, la fel ca si cele mai puternice furtuni convective. Aminti-va de tornada de la Facaieni. Vom asista la aceste paradoxuri, perioade de seceta si perioade de inundatii si furtuni destul de violente”, a mai spus Aurora Bell.
Explicatiile specialistilor fac toate referire la stradul de gheata de la Cercul polar care a atins minimul sau istoric. „Acum suntem sub limita din 2007. Anul 2007 a fost considerat anul cu cea mai putina gheata din istorie. Deci acum suntem sub aceasta limita, procesul de incalzire de care ne temem exista si continua, asta este drama. Subtierea e o dovada clara de incalzire globala si daca ea exista si fenomenele asociate precum furtunile convective vor fi prezente”.
Iza M.