Aproape jumatate dintre profesorii tineri vor sa plece din invatamant
Nu mai este un secret si nici macar o surpriza faptul ca d-na profesoara de geografie si-a pus harta in cui si a plecat in Spania la cules de capsune.
Decizia dumneaei nu a fost determinata de faptul ca s-a saturat de cladirea scolii sau de elevii sacaitori sau ca cataloagele pe care trebuia sa le care. Sa nu va ganditi ca d-na profesoara prefera sa care ladite cu fructe in locul manualelor de geografie sau a hartilor! Nu! D-na profesoara vrea, pur si simplu, sa supravietuiasca!
Este un instinct de autoconservare pe care toti il avem in noi si care se manifesta, fie ca vrem sau nu, fie ca avem mai multa sau mai putina mandrie.
Si da, d-na profesoara a lasat rusinea si umilinta deoparte si a parasit cancelaria, pentru a se inrola in randurile „palmasilorâ€, care nici macar „nu trebuie sa cunoasca limba†tarii in care se duc sa munceasca.
Si nu este un caz singular in sistemul de invatamant din Romania, ci este un fapt real care are loc la intervale regulate de timp si tot mai dese in diferite institutii de invatamant din absolut toate colturile tarii.
Peste 40% dintre cadrele didactice pana in 35 de ani din Romania vor sa paraseasca sistemul de invatamant in urmatorii cinci ani, principalul motiv fiind salariile mici, care, spun ei, nu le pot asigura un trai decent, arata un studiu realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).
Aceeasi cercetare arata ca 29% dintre dascalii din preuniversitar spun ca nu sunt siguri de viitorul lor profesional.
Studiul a fost efectuat in perioada aprilie-iunie 2011, pe un esantion de 718 cadre didactice cu varsta pana in 35 de ani. Dintre cei intervievati, 56% lucreaza in scoli generale, 30% in licee si colegii, iar restul, la gradinite.
Numarul copiilor inscrisi in scoli a scazut drastic de la Revolutie si pana in prezent, ajungandu-se la un minus de un milion si jumatate de elevi in numai 20 de ani, potrivit econtext.ro. Principalele cauze sunt scaderea natalitatii, migratia romanilor catre vestul Europei, abandonul scolar, dezvoltarea slaba a economiei si scaderea nivelului de trai.