Profetul Traian si secesionistul Emil
Cine-a crezut ca guvernul Boc e debusolat, ca si-a pierdut, cum ar veni, Nordul, se inseala amarnic. Cu ocazia asumarii raspunderii pe pachetul de masuri anticriza, premierul Boc a citat patetic din Abraham Lincoln, pe tema eficientei adevarului spus la timp natiei. Dovada ca primul ministru si-a regasit deodata si Nordul si Sudul si ca situatia de recesiune din Romania este ca un fragment din Razboiul de Secesiune din State. Chiar si presedintele Traian Basescu a impartit tabara guvernamentala intre nordisti si sudisti cu ocazia intalnirii-mustruluiala de la Snagov, condimentata cu injuraturi neprinse in statutul partidului. Desi nervos din cale-afara, seful statului n-a fost prea explicit cu invectivele asa ca putem doar banui ca nordistii ar fi oamenii din nordul piramidei pedeliste, cocotati in varful unor privilegii dobandite in ani intregi de jecmanire a statului, care se uita cu aroganta si sfidare la sudistii din esaloanele inferioare ale Guvernului, harnici si cinstiti. O piramida rasturnata fata de situatia istorica din State, unde nordistii erau baietii buni, care se indeletniceau cu abolirea sclaviei, in mare voga la sudisti. Cum la noi e pe dos decat in democratiile autentice, sudistul Boc se ocupa cu abolirea. Nu a sclaviei, ce-i drept, ci a 25 de procente din salarii si 15 din pensii.
Intre Nordul si Sudul guvernarii, slavii de la plantatiile bugetare si pensionarii aflati la cheremul crizei si incompetentei indelungate si pluripartidice care a golit vistieria tarii.
A, si mai e ceva, intre extremele geografiei guvernamentale: Traian Basescu, despartind colinele manoase din nord de terenurile sterpe din sud, ca un Moise de criza scoborat de pe Muntele Cotrocenilor. N-a zis chiar consilierul prezidential Sebastian Vladescu, intr-un puseu scriptural, ca doar presedintele „poate conduce poporul prin desert”? A zis.
Uite-asa petrecem noi criza romaneasca, cu scene copiate din razboiul de secesiune american si aluzii biblice despre calauzitori intelepti. O atmosfera potrivita cu Exodul creierelor si capsunarilor deopotriva peste granita. Dar mai ales cu starea de spirit din strada, intesata cu aceleasi referinte divine despre dumnezeii lor de guvernanti.
Vifor Rotar