Sansele Motiunii – Opriti genocidul social!(1)Raportul de forte din Parlament

Sansele Motiunii – Opriti genocidul social!(1)
Raportul de forte din Parlament

0 117

Procedura de asumare s-a consumat intr-o lectura lunga si plicticoasa prin care Boc si-a rezolvat obiectivul – adormirea parlamentarilor. Opozitia, pregatita din vreme si-a scurtat numarul de motiuni pe sesiune si la finalul lecturii si a depus o singura Motiune ce va fi citita miercuri. Pentru ca Motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari.

Structura la zi a Parlamentului
Pe grupuri parlamentare situatia se prezinta astfel:
a) La Camera Deputatilor:
• PDL are, 126 de membri (inclusiv Silviu Prigoana, care a demisonat din partid),
• PSD-PC – 94,
• PNL – 54,
• UDMR – 22,
• Minoritati – 18,
• Independenti – 16,
• Fara apartenenta la un grup parlamentar – 4.
b) La Senat:
• Grupul PDL are, 52 de membri,
• PSD-PC – 43 (intre care si Catalin Voicu, aflat in arest preventiv),
• PNL – 22,
• UDMR – 9,
• Grupul Mixt – 10.
Prin urmare daca toti cei de la PSD-PC si PNL vor fi prezenti si vor vota motiunea de cenzura, ar avea 212 optiuni „pentru”.
In aceasta situtie, pentru adoptarea motiunii, Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi favorabile. Aceste voturi ar putea fi obtinute de la parlamentari din grupurile PDL, UDMR, Grupul mixt de la Senat, Grupul independentilor, cel al minoritatilor sau de la deputatii fara apartenenta la un Grup parlamentar de la Camera.

Nimeni nu este sigur de …nimic!
PD-L

Liderul grupului parlamentar al PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, crede ca nu vor aparea „surprize” din partea parlamentarilor PDL la motiunea de cenzura initiata de PSD, mentionand ca este „total” increzator in sustinerea de catre acestia a Guvernului Boc.
Pe de alta parte, pentru a evita ca unii dintre parlamentarii PDL sa voteze motiunea de cenzura, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a opinat ca parlamentarii acestui partid nu ar trebui sa ia parte la vot.
Senatorul PDL Georgica Severin a declarat, luni, pentru Mediafax, ca nu si-a schimbat optiunea de a vota motiunea de cenzura, deoarece nu a gasit printre amendamentele acceptate de Guvern la pachetul de masuri pe care isi va angaja raspunderea o modificare care sa se refere la zona economica.
Deputatii PDL Daniel Oajdea si Clement Negrut s-au abtinut, luni, la votul din Grupul parlamentar legat de sustinerea guvernului Boc. Oajdea si Negrut au solicitat ca pensiile si salariile sub 1000 de lei sa nu fie reduse prin legile pentru care Guvernul isi asuma raspunderea, insa propunerile in acest sens nu au fost acceptate.
UDMR
Presedintele UDMR, Marko Bela, a dat asigurari ca parlamentarii Uniunii vor vota „disciplinat” impotriva motiunii de cenzura, conducerea acestei organizatii optand ca senatorii si deputatii UDMR sa ramana in plen cu ocazia votului.
PSD
Liderul grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marti, ca motiunea de cenzura depusa de social-democrati are 65-70% sanse sa fie adoptata.

UNPR nu va sustine motiunea de cenzura
„Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, in afara declaratiilor de fatada, cu evident iz politruco-electoral, nu va sustine motiunea de cenzura, iar principalul motiv pentru acest lucru se refera la stabilitatea Romaniei – atat stabilitatea politica, cat si cea guvernamentala – pentru a putea sa existe un partener legitim in relatia cu FMI. Daca aceste doua elemente ar disparea in aceste momente, in Romania s-ar declansa o criza economica si sociala fara precedent. Cred ca nu putem risca o asemenea solutie”, a anuntat marti presedintele formatiunii, Marian Sarbu.
„Faptul ca se pastreaza niste standarde sociale minime pentru care noi ne-am batut, precum pensia sociala minima garantata, salariul minim pe economie, venitul minim garantat, alocatia de stat pentru copii, este un argument care ne ajuta sa nu sustinem aceasta motiunea de cenzura. De asemenea, noi ne-am luptat pentru ca aceste masuri sa fie temporare. Daca pana la 31 decembrie, cel putin masura reducerii pensilor nu va reveni la formula actuala, UNPR va iesi din coalitia pentru guvernamant”, a precizat liderul UNPR.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.