Romanii vor o Biserica departe de politica

Romanii vor o Biserica departe de politica

0 127

Peste 80% dintre romani sustin ca nu sunt de acord ca preotii sa-i sfatuiasca pe oameni cu cine sa voteze, se arata in studiul “Religie si comportament religios”, realizat de Fundatia Soros Romania in cadrul Programului “Studii Electorale Romanesti”, transmis joi AGERPRES.
Potrivit cercetarii, 73% dintre romani spun ca au incredere multa sau foarte multa in Biserica iar 61% sustin ca rugaciunea face parte din viata lor de zi cu zi. De asemenea, 90% dintre respondenti au declarat ca merg la biserica macar la sarbatorile importante iar 70% ca ajuta cu bani biserica.

“In acelasi timp, majoritatea covarsitoare a romanilor nu sustin implicarea Bisericii in politica – 82% dintre romani sunt de parere ca Biserica ar trebui sa nu se implice in treburile politice si doar 13% cred ca aceasta ar trebui sa se implice in viata politica a tarii” se arata in studiul mentionat.
Potrivit cercetarii, doar 3% dintre romani sunt adepti ai conservatorismului religios, care ar presupune respectarea unui set de precepte, precum finantarea bisericii din surse publice, sustinerea pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului, sustinere pentru predarea religiei in scoala, ingradirea avortului prin lege sau sporirea influentei religiosului asupra politicului.
“Desi puncteaza catre doua extreme, romanii nu au incredere si evita politica si tot ce tine de ea, dar se incred in Biserica si se arata a fi, cel putin declarativ, practicanti ferventi ai religiei. Suntem in continuare in criza, nu doar economica, ci si politica, iar in timp de criza oamenii cad lesne in capcana unor promisiuni miraculoase. Pana acum Biserica a evitat o implicare directa in politica, desi au fost voci care au sustinut aceasta cale de actiune. (…) Nu poate fi evitata intrebarea daca Biserica va ceda ispitei de a profita de pozitia sa privilegiata in spatiul public pentru a-si spori influenta asupra politicului printr-o implicare directa si care sunt sansele ca o asemenea miscare sa fie acceptata”, se mai spune in cercetarea sociologica.
Cercetarea “Religie si comportament religios” a fost realizata de o echipa de sociologi coordonata de Ovidiu Voicu, manager de programe in cadrul programului Studii Electorale Romanesti al Fundatiei Soros.
Datele au fost culese in perioada 1 – 21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants pe un esantion de 1.204 de persoane, cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de incredere de 95%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.