Afinul sau afinul negru (Vaccinium myrtillus)

Afinul sau afinul negru (Vaccinium myrtillus)

0 135

Este o specie arbustiva, de 50 cm inaltime (deseori de 20-30 cm datorita pasunatului) si se intalneste in tara noastra din regiunile dealurilor inalte pana in zona alpina.

De la afin se valorifica fructele si frunzele. Fructele sunt negre-albastrui brumate, cu un gust dulce-acrisor.Sucul continut de fructe este de culoare rosie-inchisa si pateaza puternic.

Coacerea fructelor are luc in lunile de vara, iulie-august.

Afinele se pot pastra in stare proaspata la temperaturi de 0grade pentru o perioada de 2 saptamani si 4 zile la temperatura de 10 grade. Fructe se mai pot congela sau usca. In procesul de uscare, din 8 kg de fructe proaspete, rezulta 1kg de fructe uscate.

In compozitia chimica a fructelor intra glucozasi fructoza, acizii organici citrici, malici, tartrici, substante azotate, substante pectice, taninuri, substante colorante, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, clor. Este prezenta in cantitati mari provitamina A, alaturi de care se gasesc vitaminele C, PP, B1, B2, B6, E.

Valoarea energetica a fructelor in stare proaspata este de 60kcal/100g, iar cea a sucului este de 30kcal/100g.

Afinele negre se pot consuma ca atare, in stare proaspata, sau pot fi utilizate in prepararea de suc, sirop, gem, dulceata, compot, vin, lichior. Cel mai adesea se utilizeaza in prepararea bauturii numita afinata.

Cu ajutorul suculul de afine se pot colora vinurile, iar fructele pot folosi la vopsirea fibrelor vegetale si a lanii. Datorita continutului de tanin sunt indicate ca antidiareic, in special in enterocolite de fermentatie. Au efecte asupra circulatiei sanguine si afectiunilor coronariene. Se recomanda si in arterite, ateroscleroza cerebrala, hipertensiune.

Consumate in cure de 2 saptamani pe luna (sau cel putin o luna pe an) au efect pozitiv in tratarea conjunctivitelor, de regenerare a purpurii retiniene si de crestere a sensibilitatii fotoreceptorilor (vedere mai buna la lumina slaba si reducerea timpului de orbire). Afinele micsoreaza efectele negative ale imbatranirii, prevenind pierderea de memorie si infectiile urinare.

Frunzele se pot folosi sub forma de infuzie, pulbere sau decoct. Infuzia are efect favorabil in ameliorarea clinica si biochimica a diabetului zaharat. Frunzele sunt iritante pentru epiteliul renal, motiv pentru care sunt contraindicate in fitoterapia afectiunilor inflamatorii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.