Lumina vine dintr-un univers de 1 mld. de ani
SDSS este un telescop de 2,5 metri din New Mexico, iar ultimele date oferite de catre observator arata ca a reusit sa cartografieze 105.783 de quasari sau centre active ale galaxiilor cu gauri negre supermasive.
Cand telescopul si-a inceput activitatea, doar 6000 de quasari erau cunoscuti. Acum exista o uriasa baza de date cu pozitii, culori si distante pentru circa 100.000 de gauri negre, cele mai indepartate fiind la peste 12,5 miliarde de ani lumina, ceea ce inseamna ca lumina care ajunge la noi este dintr-un univers care avea doar un miliard de ani.
Potrivit discovery.com, acest proiect a fost o schimbare majora fata de micile echipe care studiau cerul individual. Datele colectate sunt analizate si oferite intregii comunitati astronomice pentru ca un cercetator sau un student sa poate folosi in voie aceste catalog gigantic.
Catalogul este realizat de Donald Schneider de la Penn State University si este publicat de catre Astrophysical Journal in aceasta luna, dar poate fi rasfoit online si pe Arxiv.org. Misiunea telescopului s-a incheiat, dar membri echipei de la observatorul Sloan vor lansa alte cercetari la fel de importante despre chimia stelelor, exoplanetelor si a energiei intunecate.