Departamentul de Stat al SUA:
Romania si combaterea traficului cu persoane
Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului cu fiinte umane, desi depune eforturi semnificative in acest sens, apreciaza raportul pe 2009 privind traficul de persoane intocmit de catre Departamentul de Stat al Statelor Unite si publicat, luni, pe site-ul ambasadei SUA la Bucuresti.
Constatand ca Romania este tara de origine, tranzit si destinatie pentru barbati, femei si copii traficati in special in scopul muncii fortate, precum si pentru femei si copii traficati in scopul exploatarii sexuale, raportul face o serie de recomandari autoritatilor de la Bucuresti in scopul combaterii flagelului traficului cu persoane. „Barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre Spania, Italia, Republica Cehia, Grecia, Finlanda, Germania, Marea Britanie, Cipru, Australia, Franta si Statele Unite ale Americii in scopuri de munca fortata, inclusiv cersetorie fortata. Femei si copii din Romania sunt traficati catre Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie, Grecia, Germania, Cipru, Austria si Franta, in scopuri de exploatare sexuala”, se mentioneaza in raport. De asemenea, documentul aminteste ca barbati, femei si copii din Romania sunt traficati pe teritoriul tarii in scopuri de exploatare sexuala si munca fortata, inclusiv cersetorie fortata si furturi marunte. Majoritatea victimelor identificate in 2009 au fost traficate in scopuri de munca fortata. Romania este tara de destinatie pentru un numar mic de femei din Republica Moldova, Columbia si Franta, traficate in scopuri de prostitutie fortata.
Guvernul de la Bucuresti departe de asteptari
In 2009, autoritatile romane au incheiat parteneriate cu institutii similare din cinci tari, in urma carora au fost arestate cel putin 16 persoane implicate in traficul cu persoane si au fost identificate cel putin 107 victime. Nu au fost raportate cazuri de implicare a unor oficiali guvernamentali in activitati de trafic cu persoane in perioada analizata, mentioneaza autorii raportului. Romania si-a mentinut eforturile de informare asupra traficului cu fiinte umane si de prevenire a acestuia. Guvernul a desfasurat o campanie de constientizare a pericolului reprezentat de traficul de persoane in scop de exploatare sexuala, numita “Omul cu doua fete”, care a avut o audienta de 620.000 de persoane. De asemenea, executivul a derulat o campanie de informare si constientizare avand ca public tinta 30.000 de elevi si 530 de profesori.
In perioada analizata, guvernul roman si-a redus semnificativ eforturile de protejare si acordare de asistenta victimelor traficului de fiinte umane. Spre deosebire de anul 2008, cand a acordat 270.000 de dolari unui numar de patru ONG-uri, in 2009, guvernul nu a alocat fonduri ONG-urilor care lupta impotriva traficului de fiinte umane si ofera asistenta victimelor.
Departamentul de Stat subliniaza ca guvernul de la Bucuresti nu dispune nici de instrumentele necesare, pentru a putea stabili exact numarul de anchete si cel al condamnarilor sau chiar cel al numarului victimelor.
Diplomatia americana mai releva si faptul ca, desi in 2009, guvernul a reorganizat principala agentie de lupta impotriva traficului de persoane (Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane – ANTIP), trecand-o la Ministerul Administratiei si Internelor, aceasta schimbare “a avut un impact negativ asupra asistentei acordate victimelor”.”Romania nu mai are o adevarata agentie nationala, care sa directioneze eforturile altor ministere cu responsabilitati in domeniul luptei impotriva traficului cu fiinte umane”, evidentiaza acelasi document.