O Rata mai inalta de absorbtie,
Prin gandirea redistribuirii fondurilor
Leonard Orban ne-a dat luni masura intelepciunii sale dar mai ales solutiile pentru ca Romania sa treaca la o absorbtie a fondurilor, care sa depaseasca tot ce s-a facut pana acum si chiar mai mult. Mesajul ne-a fost dat tocmai la finalul audierilor si dupa ce a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare pentru functia de ministru al afacerilor europene. Orban spera cad doar printr-o “gandire a redistribuirii†fondurilor europene intre ministere se poate asigura o rata mai inalta de absorbtie a acestor bani: “Va trebui inclusiv sa ne gandim cat mai repede la o realocare, o redistribuire a fondurilor intre diferitele programe operationale. Va trebui sa luam fonduri de la anumite ministere, sa le transferam la altele, pentru a putea sa asiguram o rata mai inalta de absorbtie”, a spus Orban. Asta sa fie oare marea greseala, cea care ne-a adus in situatia de azi sau iresponsabilitatea si lipsa interesului pentru accesarea acestora ? Nu aveam nevoie de infrastructura, de programe de dezvoltare, de sprijinirea economiei nationale, de incurajarea investitorilor, de regandirea turismului romanesc etc?
Se vede dincolo de declaratii nu doar blocajul administrativ, intarzierile imense in decontari, cat si prabusirea gradului de absorbtie a fondurilor. El a aratat ca exista programe operationale unde riscul de dezangajare este major, dand exemplul celui privind cresterea competitivitatii economice.
„Un program operational este cel legat de cresterea competitivitatii economice unde asa cum arata cifrele este clar ca nu le vom putea atinge nivelul de cheltuire a fondurilor comunitare pana la sfarsitul anului viitor. Va trebui sa gandim o realocare a acestor fonduri. Inclusiv in interiorul unor programe va trebui sa reorientam banii catre acele proiecte care ne vor ajuta si care ne vor fi benefice sa cheltuim acesti bani”, a adaugat Orban.
La situatia extrem de grea a dus lipsa de idei, dublata de politizarea exagerata. Orban sustine ca va trebui renegociat cu Comisia Europeana programul privind reabilitarea termica a locuintelor.
„In momentul de fata nu sunt bani prevazuti pentru aceasta chestiune. Va fi o negociere foarte dura. Comisia Europeana ne spune, de exemplu, ca nu putem sa aplicam aceasta chestiune pentru intreg teritoriul Romaniei, ci doar pentru anumite zone care sunt mai putin dezvoltate. Va fi o negociere foarte dificila, dar sper sa obtinem un rezultat cat mai bun”, a spus Orban. Prin sinceritatea lui, Orban ne dovedeste, ca nu o politica la gramada si la plesneala este Solutia. Comisia Europeana are dreptate. Nu poti compara lungimea iernii sau temperaturile din lunile de iarna din judetele Brasov, Covasna, Botosani sau Harghita cu cele din sudul sau vestul Romaniei. Dar era oare nevoie de un nou minister ca sa aflam asta? Raportat la distribuirea bugetara anuala cat a accesat de exemplu ministerul “celui mai harnic ministru†(evident e vorba de Elena Udrea). Ne referim la bani europeni (cei controlabili) si nu la investitiile in Sali de sport, terenuri de fotbal, patinoare sau parcuri? Pe ce criterii s-au alocat acesti bani si cine raspunde totusi pentru prabusirea acestor Programe? Bineinteles ca se va da vina pe toata clasa politica de dupa 89 (asa ca sa nu se poata identifica impotentii ultimilor 10 ani) si evident vina o poarta poporul roman, singurul care plateste hotiile, prostia si incompetent celor care i-au pacalit si a doua oara. Iertator cum il stim, acest popor e gata gata sa-I mai ierte inca odata, inclusiv in numele copiilor, nepotilor sau stranepotilor care vor cotiza la averile “alesilorâ€!
Sa ne ierte Dumnezeu (pentru ca urmasii n-o vor face) pentru ca ne meritam ziua ce vine, iarna ce ne bate la usa sau anii grei ce vor veni (scadenta greditelor angajate de Basescu-Boc!
Sinceritatea declaratiei de mai jos, situatia reala de pe teren, imensul blocaj administrative dublat de o birocratie excesiva si de proceduri care au darul mai degraba de a inhiba absorbtia decat sa fluidizeze mecanismul, lipsa optimism al viitorului ministru ne dau dimensiunea dezastrului din Sistem.
„Unele parghii pentru cresterea absorbtiei fondurilor banuiesc ca exista, altele sper ca o sa fiu in stare sa le creez. Am primit asigurari ca o sa am intreg sprijinul primului ministru. In conditiile astea sper ca voi reusi sa imbunatatesc situatia din sistem, pas cu pas, nu peste noapte pentru ca este imposibil. Tocmai de aceea nu mi-am asumat angajamente foarte ambitioase pentru ca stiu care este punctul de plecare. Nu mi-am luat in niciun fel angajamentul ca nu vor fi dezangajate fonduri la sfarsitul lui 2012 pentru ca nu numai ca trebuie sa cheltuim 1,9 miliarde pana la sfarsitul anului viitor, dar trebuie ca pe fiecare program in parte sa atingem un anumit nivel.
Dincolo de formalismul audierii, fiind inregistrata doar o “trecere†pe la comisii si a situatiei dramatice a derularii “absorbtieiâ€, in spatele infiintarii acestui minister se afla o noua teapa – controlul total a derularii fondurilor europene de catre camarila de la Cotroceni.